Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Septynios labiausiai krikščionis persekiojančios pasaulio valstybės

Merginos iš Sudano, kuri už atsivertimą į krikščionybę buvo nuteista mirties bausme, istorija verčia atkreipti dėmesį į krikščionių persekiojimus visame pasaulyje. Nors Sudanas yra viena labiausiai prieš krikščionis nusistačiusių šalių pasaulyje, tačiau dėl tikėjimo krikščionys yra diskriminuojami ir žudoma ir kitose šalyse.
Kryžius
Kryžius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

CNN televizijos portalas cnn.com pateikia septynių šalių, kuriose blogiausiai gyventi krikščionims, sąrašą.

1. Šiaurės Korėja    

Šiaurės Korėjoje krikščionių persekiojimai yra intensyviausi pastaruosius dvylika metų. Krikščionių padėtį visame pasaulyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Open Doors“ teigia, kad šiuo metu net 70 tūkst. krikščionių yra kalinami šalies darbo stovyklose.

„Šiaurės Korėjoje šalies vadas Kim Jong Unas garbinamas kaip Dievas, dėl to nėra toleruojama jokia kita religija, o krikščionys patiria milžinišką spaudimą“, – teigiama „Open Doors“ ataskaitoje.

Šiaurės Korėjoje krikščionys dažnai slepia savo tikėjimą, nes bijo būti įkalinti. Be to, jiems gresia kankinimai ir kartais net viešos egzekucijos. 

Tarp daugelio šiuo metu kalinčių krikščionių yra ir korėjiečių kilmės amerikietis Kennethas Bae. Komunistinė šalies valdžia jį nuteisė penkiolikai metų sunkiųjų darbų. Misionieriška veikla užsiiminėjęs K.Bae buvo apkaltintas siekiu nuversti vyriausybę

2. Sudanas   

JAV valstybės departamentas praneša, kad daugelis iš Vakarų šalių į Sudaną atvykstančių misionierių patenka į kalėjimus, arba yra deportuojami iš šalies.

Neseniai Sudano vardas nuskambėjo pasaulio žiniasklaidoje dėl į krikščionybę atsivertusios moters teismo. Moteriai buvo paskirta mirties bausmė, bet vėliau, dėl didelio tarptautinės bendruomenės spaudimo, sudanietė buvo paleista į laisvę.

3. Eritrėja 

Eritrėjoje įstatymiškai yra reglamentuota tik keturių religinių konfesijų veikla. Šioje Afrikos valstybėje be persekiojimų gali gyventi asmenys, priklausantys Eritrėjos stačiatikių Romos katalikų, Evangelikų liuteronų bažnyčioms ir musulmonai sunitai.

Kitų tikėjimų asmenys gali susidurti su religine netolerancija ir net įkalinimu. Eritrėjos kalėjimuose šiuo metu kali 52 Jehovos liudytojai. Jie nuteisti dėl to, kad atsisako atlikti privalomą karinę tarnybą, kurią draudžia jų religinės nuostatos.

4. Saudo Arabija    

Šioje teokratinėje monarchijoje oficiali šalies religija yra tik sunitų pakraipos islamas. Saudo Arabijos konstitucija yra musulmonų šventoji knyga Koranas. Bet kokios kitos religijos išpažinimas yra uždraustas.

„Open Doors“ duomenimis, dauguma krikščionių šalyje yra imigrantai iš Azijos ir Afrikos valstybių. Net ir už privačiai praktikuojamą krikščionių tikėjimą gresia išsiuntimas iš šalies.

5. Nigerija

Nigerijos šiaurinė dalis yra musulmoniška, o pietuose vyrauja krikščionys, tačiau islamistų ekstremistų grupuotė „Boko Haram“ nori įvesti šariato teisę visoje šalies teritorijoje.

„Boko Haram“, išvertus iš hausų kalbos, reiškia „Vakarų švietimas yra nuodėmė“. Paskutiniaisiais metais ši islamistų grupuotė suaktyvino savo veiklą.

6. Somalis

Musulmoniškame Somalyje islamo dvasininkai oficialiuose kalbose teigia, kad krikščionims nėra vietos šalyje ir siekia visiškai išstumti šį tikėjimą iš valstybės. Sukarinta islamistų grupuotė „al-Shabaab“ nuolat rengia išpuolius prieš vietos krikščionių bendruomenes.

Ši teroristinė grupuotė jau ankščiau yra prisidėjusi prie filmų rodymo, šokių ir futbolo žiūrėjimo draudimo. 

7. Irakas

Religinės mažumos sudaro mažiau negu 5 proc. Irako gyventojų. Nuo 2003 m. nuolat besitęsiantys išpuoliai prieš religines mažumas privertė didelę dalį krikščionių palikti šalį.

Neseniai „Irako ir Levanto islamo valstybės“ kovotojai, užėmę šiaurinį Irako miestą Mosulą, per garsiakalbius pareiškė, kad mieste įkuriami šariato teismai. Islamistai taip pat liepė pašalinti visas mieste esančias Švnč. Mergelės Marijos skulptūras. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius