Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2023 03 16

Ilgamečių draugių Serbijos ir Rusijos flirtas baigėsi? Ekspertas ragina nesidžiaugti per anksti

Tvirtą ir daugeliu atvejų bendrai Europos Sąjungos užsienio politikai oponuojančią kryptį Rusijos atžvilgiu palaikęs Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius pastaruoju metu ėmė siųsti signalus, kad galbūt jo šalis yra pasirengusi pakeisti kursą. Tačiau politologas Justinas Kulys 15min sakė, kad dar džiaugtis nevertėtų, nes panaši Serbijos retorika yra ne naujiena.
Prorusiškas protestas Belgrade, Serbijoje
Prorusiškas protestas Belgrade, Serbijoje / „AFP“/„Scanpix“

Nuo invazijos į Ukrainą pradžios daugelio Europos lyderių akys krypo į Serbiją, nes ši nedidelė šalis ne tik kad atsisakė prisijungti prie sankcijų Rusijai taikymo, atvirai nepasmerkė Kremliaus veiksmų Ukrainoje, bet ir noriai glaudė prieglobsčio Europoje ieškančius rusus.

Nepriklausomo politikos analizės centro „Carnegie Europe“ analitikas Dimitaras Bechevas anksčiau paskelbtame straipsnyje atkreipė dėmesį, kad Serbijos „flirtą“ su Rusija ir Kinija lemia autoritarinės tendencijos šalies viduje.

Beveik prieš dešimtmetį šalies premjero postą užėmęs A.Vučičius užsitarnavo prezidento postą ir įgijo nepaprastai didelę politinę galią, pasitelkęs žiniasklaidos, viešojo sektoriaus ir saugumo aparato kontrolę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius