Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Serbija teigia turinti liudininką, žinantį, kad Kosove vyko nusikalstama prekyba žmonių organais

Serbija sekmadienį pareiškė turinti liudininką iš buvusių Kosovo sukilėlių, kuris esą dalyvavo operacijoje, kurios metu iš vieno serbo kalinio buvo išimta širdis, siekiant parduoti ją tarptautinėje juodojoje žmogaus organų rinkoje per praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje vykusį Kosovo konfliktą.
Parodos „The Human Body Exhibition“ eksponatas
Asociatyvinė nuotr. / Viganto Ovadnevo nuotr.

„Turime liudininką, kuris davė parodymus apie medicinos procedūrą, atliktą šiaurės Albanijoje, susijusią su organų rinkimu iš serbų, pagrobtų per 1998-1999 metų konfliktą Kosove“, – Serbijos karo nusikaltimų bylų prokuroras Vladimiras Vukčevičius sakė naujienų agentūrai AFP.

„Jis papasakojo apie operaciją, per kurią buvo išimta vieno serbo kalinio širdis vietovėje netoli (Albanijos šiaurinio) Kukesio miesto 10-o dešimtmečio pabaigoje“, o šis organas buvo pervežtas į Rinasio oro uostą netoli sostinės Tiranos, nurodė prokuroras.

Kol jas neaišku, ar pacientas buvo gyvas, ar miręs, kai prasidėjo ši operacija, o prokuroras daugiau detalių nepateikė.

Priština šį pareiškimą vadina propaganda ir mėginimu „apjuodinti labai svarbią dieną Kosovui“, kuriam pirmadienį Vakarų šalys suteiks visišką suverenumą, nepaisant Serbijos protestų.

„Turime tikslios informacijos..., kad likus parai iki tarptautinės Kosovo priežiūros pabaigos, Serbija paskelbs labai blogų žinių Kosovui“, – užsienio reikalų ministras Enveras Hoxhajus sakė AFP.

Anksčiau sekmadienį Serbijos prokuroras sakė, kad liudininkas sakė buvęs specialiai apmokytas, kaip išimti žmonių organus, ir išsamiai nupasakojo tą operaciją, pridūręs, kad širdis buvo parduota juodojoje rinkoje.

V.Vukčevičius nepateikė daugiau detalių apie šio liudininko tapatybę, tik sakė, jog jis anksčiau priklausė Kosovo išvadavimo armijai (KIA) ir dabar yra laikomas griežtos apsaugos sąlygomis.

Europos Sąjunga (ES) tiria pareiškimus, kad KIA vykdė neteisėtą prekybą žmonių organais per 1998-1999 metų konfliktą ir vėliau.

Europos vadovų tarybos tyrėjas Dickas Marty didelio atgarsio sulaukusioje 2010 metų ataskaitoje nurorė, kad kai kurie aukšti KIA vadai, įskaitant dabartinį Kosovo premjerą Hashimą Thaci (Hašimą Tačį), dalyvavo organizuotoje nusikalstamoje veikloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius