Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Serbijoje tūkstančiai žmonių protestavo prieš išrinktąjį šalies prezidentą

Keliuose Serbijos miestuose jau antrą vakarą iš eilės antradienį vyko masiniai protestai prieš dabartinį premjerą Aleksandrą Vučičių, kuris savaitgalį buvo išrinktas naujuoju šalies prezidentu. Protestuose daugiausia dalyvavo jaunimas.
Protestai Serbijoje
Protestai Serbijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Belgradas Serbija

„Vučičiau, vagie, pavogei rinkimus!“ – skandavo kelių tūkstančių protestuotojų minia, žygiavusi Belgrado centre, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai iš įvykio vietos.

Kelių būgnininkų vedami protestuotojai švilpė ir nešėsi plakatus su užrašais „Tavęs nebėra“ ir „Tu nesi mano prezidentas“. Vienas jaunas vyras mojavo didžiule raudona vėliava su Lotynų Amerikos revoliucionieriaus Che Guevaros atvaizdu.

Panašios demonstracijos vyko ir šiauriniame Serbijos Novi Sade bei pietiniame Niše – antrame ir trečiame didžiausiuose šalies miestuose, pranešė vietos žiniasklaida.

A.Vučičius didele persvara laimėjo sekmadienį vykusius prezidento rinkimus per pirmąjį jų turą. Jis surinko 55 proc. rinkėjų balsų ir užims šalies vadovo postą gegužės pabaigoje.

Neaišku, ar masinius protestus organizuoja kokia nors grupė, nes jų dalyviai tvirtina neturį jokio lyderio, o išeiti į gatves buvo susitarę per socialinį tinklą „Facebook“.

Tačiau piliečių skundai primena Serbijos opozicijos reiškiamą nepasitenkinimą, neva rinkimų kampanija buvo neteisinga, žiniasklaidoje dominavo vien tik A.Vučičius. Be kita ko, opozicija tvirtina, kad rinkėjai sulaukė grasinimų ir buvo bauginami.

Pirmadienį A.Vučičius pareiškė: „Kiekvienas turi teisę būti nepatenkintas rinkimų rezultatais.“

„Viskas gerai, kol nepasitenkinimas yra taikus“, – sakė išrinktasis prezidentas.

Jo pagrindinis priešininkas, buvęs ombudsmenas Saša Jankovičius, surinko 16 proc. rinkėjų balsų ir rinkimuose liko antras. Jis palaikė protestuotojus, bet ragino juos nesiimti smurto.

„Mieli jauni žmonės Belgrado gatvėse, laisvai reikškite savo protestą dėl neteisingų rinkimų. Tik darykite tai be smurto ir neleiskite vykdyti provokacijų. Tai yra jūsų teisė!“ – S.Jankovičius rašė savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

25 metų komikas Luka Maksimovičius, kuris rinkimuose dalyvavo išgalvotu Liubišo Preletačevičiaus vardu, surinko 9,3 proc. balsų ir užėmė trečią vietą. Šis kandidatas, pravarde „Beli“ („Baltasis“), taip pat ragino protestuotojus likti ramius ir neleisti, kad jais būtų pasinaudota dėl kažkieno asmeninių ar partijos interesų.

„Todėl prašau, elkitės ramiai ir protingai“, – rašė jis savo „Feisbook“ paskyroje.

L.Maksimovičius neigia pats dalyvaujantis protestuose ir nepriima kvietimų prie jų prisidėti.

„Neverskite manęs stovėti tų jaunuolių priekyje. Savo misiją aš jau baigiau – parodžiau, kad įmanoma pelnyti balsų nepriklausant kokiai nors politinei partijai, taigi, dabar kurkite vietinius judėjimus ir keiskite dalykus nuo šaknų, o ne nuo viršūnių“, – rašė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius