-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Serbijos rinkimus didžiule persvara laimėjo centro dešinieji, žadantys šaliai narystę ES

Serbijos valdančioji centro dešiniųjų Serbijos pažangos partija (SNS) didžiule persvara laimėjo sekmadienį įvykusius pirmalaikius rinkimus ir sustiprins savo valdžios pozicijas, rodo rinkimų rezultatų prognozės. Rinkėjų palankumą partija pelnė pažadėjusi ryžtingas ekonomines reformas bei kelią į Europos Sąjungą (ES).
Serbijos pažangos partijos (SNS) lyderis Aleksandaras Vučičius
Serbijos pažangos partijos (SNS) lyderis Aleksandaras Vučičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

SNS laimėjo maždaug 50 proc. balsų ir turės daugumą 250 vietų parlamente, paskelbė nepriklausomi rinkimų stebėtojai CESID.

Jei šias prognozes patvirtins galutiniai rezultatai, toks balsų skaičius, gautas per parlamento rinkimus, neturėtų precedento nuo pat komunizmo žlugimo 1990 metais, kai į valdžią atėjo dabar jau miręs diktatoriškas Slobodanas Miloševičius.

Toks balsų skaičius taip pat sudarytų sąlygas partijai pačiai formuoti vyriausybę su mandatu ketveriems metams. Konstitucijoje numatytas terminas, iki kurio naujasis ministrų kabinetas turi pradėti dirbti, yra liepos vidurys.

SNS lyderis Aleksandaras Vučičius, buvęs ultranacionalistas ir kažkada baimę kėlęs S.Miloševičiaus laikų ministras, kuris į narystės ES reikalą atsivertė 2008 metais, turi tapti premjeru.

SNS lyderis Aleksandaras Vučičius, buvęs ultranacionalistas ir kažkada baimę kėlęs S.Miloševičiaus laikų ministras, kuris į narystės ES reikalą atsivertė 2008 metais, turi tapti premjeru.

Partija ir jos lyderis pirmalaikius rinkimus sušaukė, kai Belgradas, po pernai sudaryto istorinio susitarimo su atsiskyrusiu Kosovu, laimėjo Briuselio paramą tam, kad būtų pradėtos derybos dėl Serbijos narystės ES.

44 metų A.Vučičius sakė, kad pirmutinis būsimos vyriausybės tikslas bus toliau vykdyti ekonomines reformas ir „spręsti nedarbo problemas“.

„Susiduriame su sunkiomis reformomis... Esu įsitikinęs, kad Serbija eis savo keliu ES link ir tęs savo kovą su korupcija“, – sakė A.Vučičius, kreipdamasis į savo šalininkus po paskelbimo apie jo rinkimų pergalę.

SNS populiarumą visų pirma nulėmė A.Vučičiaus vajus prieš korupciją, kurio metu buvo areštuoti keli magnatai ir buvę ministrai.

7,2 mln. gyventojų turinti Serbija – didžiausia šalis, atsiradusi po Jugoslavijos subyrėjimo, – po centrinio vaidmens 10-ojo dešimtmečio Balkanų karuose dažnai būdavo laikoma parijumi tarptautinėje bendrijoje.

Tačiau dabar, kai penktadalis darbingo amžiaus žmonių neturi darbo, o vidutinis mėnesio atlyginimas yra vos 350 eurų, pagrindinės Serbijos partijos narystę ES laiko vienintele viltimi ateičiai.

Nors Serbija vis dar atsisako pripažinti Kosovo 2008 metų nepriklausomybės deklaraciją, pernai ji sudarė kompromisinį susitarimą, kuriuo sutiko pripažinti Prištinos vyriausybės valdžią Kosovo teritorijoje. Tas susitarimas atvėrė Serbijai duris derėtis su Briuseliu dėl stojimo į Bendriją.

Į parlamentą tikriausiai pateks tik šešios partijos, tarp jų – atstovaujančios trims etninėms mažumoms.

Socialistai, SNS partneriai dabartinėje vyriausybėje, tikriausiai gaus 14 proc. balsų.

Proeuropietiška opozicinė Demokratų partija, kuri prarado valdžią per ankstesnius rinkimus 2012, metais, laimėjo 5,9 proc. balsų, rodo prognozės.

Analitikai perspėja, kad didžiule persvara pasiekta SNS pergalė gali pakenkti Serbijos politinei scenai.

„Demokratinei visuomenei nėra gerai turėti tokią silpną opoziciją“, – sakė analitikas Milanas Nikoličius.

Rinkimuose dalyvavo kiek daugiau nei 50 proc. rinkėjų, kurių iš viso yra 6,2 milijono.

Oficialius rezultatus Serbijos rinkimų komisija turi patvirtinti iki kovo 20 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius