Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Serbų ultranacionalistas V.Šešelis didžiuojasi jam priskiriamais nusikaltimais

Serbų ultranacionalistas Vojislavas Šešelis trečiadienį pareiškė „besididžiuojantis“ nusikaltimais, dėl kurių jo kaltę pripažino Jungtinių Tautų teisėjai, ir tvirtino esąs „pasirengęs juos pakartoti“.
Vojislavas Šešelis.
Vojislavas Šešelis. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Serbija

Vadinamasis Tarptautinių baudžiamųjų tribunolų mechanizmas (MICT) anksčiau trečiadienį panaikino išteisinamąjį nuosprendį V.Šešeliui ir skyrė jam 10 metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų nusikaltimais žmoniškumui, kurie jam buvo pareikšti dėl vaidmens praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio Balkanų karuose.

Vis dėlto 12 metų JT kalėjime praleidęs serbas jau atliko savo laisvės atėmimo bausmę, todėl už grotų jis siunčiamas nebebus.

„Didžiuojuosi visais (man) priskiriamais nusikaltimais ir esu pasiruošęs pakartoti juos ateityje“, – sakė V.Šešelis naujienų agentūrai AFP, po to kai MICT paskelbė savo verdiktą.

„Verdiktas yra neteisėtas“, – tvirtino vyras. Jis MICT posėdyje Hagoje nedalyvavo.

„Apeliacinis teismas negalėjo pakeisti išteisinimo į pasmerkimą, (jis galėjo) tik jį panaikinti ir nurodyti iš naujo išnagrinėti (bylą)“, – aiškino V.Šešelis.

MICT pripažino V.Šešelį kaltu dėl persekiojimo, deportacijos ir kitų nežmoniškų veiksmų kurstymo.

Tarptautinis tribunolas buvusiai Jugoslavijai (TTBJ) prieš dvejus metus priėmė sprendimą išteisinti V.Šešelį, serbų Radikaliosios partijos lyderį. Tada prokurorai esą nepateikė pakankamai įrodymų, kurie patvirtintų, kad V. Šešelis įvykdė nusikaltimus, kuriais buvo kaltinamas.

Prokurorai tada tvirtino, kad kaltinamasis, vadovavęs sukarintoms pajėgoms, vadintoms „Šešelio vyrais“, yra atsakingas už daugelio kroatų, musulmonų ir kitų ne serbų tautybės civilių nužudymą, taip pat už „dešimčių tūkstančių“ žmonių prievartinį deportavimą iš didžiulių teritorijų Bosnijoje ir Hercegovinoje, Kroatijoje bei Serbijoje.

Tačiau TTBJ teisėjai sukritikavo prokurorų bylą, teigdami, kad joje daug „painiavos“ ir „neaiškumų“. Pasak jų, kaltintojams nepavyko išaiškinti platesnio įvykių Kroatijoje bei Bosnijoje ir Hercegovinoje konteksto.

2016-ųjų TTBJ verdiktą smarkiai kritikavo teisės ekspertai ir istorikai, tvirtinę, kad šis nuosprendis perrašė Balkanų konfliktų istoriją.

Dabar V.Šešelis yra Serbijos parlamento narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius