Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sergančiajam hemofilija diagnozuota kempinligė

Jungtinėje Karalystėje sergančiajam hemofilija diagnozuota Kroicfeldo-Jakobo liga, dar vadinama kempinlige.

„Ši žinia privertė mus sunerimti – niekas iš mūsų negalime būti tikri, kad nesame užkrėsti šia liga“, – sakė Lietuvos žmonių, sergančių hemofilija, asociacijos vadovas Marius Pigulevičius.

Kaip teigiama asociacijos išplatintame pranešime, vasario mėnesį Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos agentūra paskelbė, kad sergančiojo hemofilija organizme rasta prionų (baltyminių dalelių), kurie sukelia Kroicfeldo-Jakobo ligą. Šie prionai aptikti mirusio septyniasdešimtmečio vyro organizme.

Tai pirmas atvejis, kai sergančiojo hemofilija organizme rasta šios pavojingos ligos sukėlėjų. Kol vyras buvo gyvas, jokių Kroicfeldo-Jakobo ligos požymių nebuvo pastebėta, jis mirė taip pat ne nuo šios ligos. Įtariama, kad Kroicfeldo-Jakobo liga vyras galėjo būti užkrėstas prieš vienuolika metų per plazmos kilmės krešėjimo faktorius.

„Prasidėjus kraujavimui mes turime tuoj pat susileisti reikalingo kraujo krešėjimo faktoriaus. Jie būna dviejų rūšių: plazmos kilmės ir rekombinantiniai. Rekombinantiniai yra visiškai saugūs, o plazmos kilmės – saugūs tiek, kiek žinomi ligų sukėlėjai. Kai kuriuos jų, kaip ir minėtos Kroicfeldo-Jakobo ligos, labai sunku nustatyti. Juo labiau kad žmogus jau gali būti užsikrėtęs šia liga, net to neįtardamas duoti kraujo, nes ligos požymiai išryškėja vėliau. Taip nutiko ir Jungtinės Karalystės atveju“, – kalbėjo M.Pigulevičius.

Pasak jo, apie 70 proc. sergančiųjų hemofilija iki 1992 metų per plazmos kilmės krešėjimo faktorius buvo užkrėsti hepatitu C. Atsiradus modernesnių ligų sukėlėjų nustatymo bei virusų nukenksminimo technologijų tikimybė užsikrėsti hepatitu C sumažėjo. Tačiau, kaip rodo Jungtinės Karalystės atvejis, atsiranda naujų per kraują perduodamų pavojingų ligų.

Hemofilija yra paveldima genetinė liga, dėl kurios žmogaus organizmas negali užtikrinti kraujo krešėjimo. Negydoma sunki hemofilijos forma pasireiškia kraujo išsiliejimu į sąnarius ir raumenis, tai jau vaikystėje gali sukelti luošumą. Šia liga sergantiems žmonėms pavojingos net nedidelės chirurginės intervencijos, tokios kaip danties traukimas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius