Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sergejus Lavrovas ir Johnas Kerry Londone pradeda derybas dėl padėties Ukrainoje

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį pripažino, kad Kryme susidarė „sudėtinga padėtis“, pradėdamas Londone derybas su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry.
JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas susitiko Londone derėtis dėl padėties Kryme
JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas susitiko Londone derėtis dėl padėties Kryme / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Likus vos dviem dienoms iki referendumo, kuris gali tapti pagrindu Rusijai aneksuoti Ukrainai priklausančią Krymo Autonominę Respubliką, S.Lavrovas pažymėjo: „Padėtis, į kurią esame patekę – sudėtinga. Įvyko daug įvykių, ir buvo prarasta daug laiko.“

J.Kerry išsakė viltį, kad jis ir jo kolega iš Rusijos „išspręs kai kuriuos mūsų nuomonių skirtumus“ ir ras būdus, kaip eiti toliau.

Prieš pat prasidedant šioms deryboms Maskva pareiškė pasiliekanti teisę ginti savo tėvynainius visoje Ukrainoje – po to, kai vienas protestuotojas žuvo per naujus susirėmimus tos šalies rytuose.

Tokiu pareiškimu Rusija tarsi užsiminė, jog neatmeta galimybės pasiųsti savo pajėgas už Krymo ribų.

„Faktas, kad Rusija iki šiol nesiėmė jokių realių veiksmų sumažinti įtampai, daro šiandienos užduotį itin sunkia“, – pažymėjo W.Hague'as.

Prieš išvykdamas iš Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius J.Kerry pripažino, kad bus beveik neįmanoma sustabdyti referendumo, organizuojamo Krymo prorusiškų lyderių, taip pat perspėjo, jog neabejotina, kad gyventojų daugumą tame regione sudarantys rusakalbiai balsuos už glaudesnius ryšius su Maskva.

Dabar pasaulis spėlioja, kokių veiksmų V.Putinas imsis pirmadienį, paaiškėjus balsavimo Kryme rezultatams.

Baiminamasi, kad jis gali turėti didesnių ambicijų atplėšti kai kurias kitas rytų ir pietų Ukrainos teritorijas.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as pakomentavo, kad JAV ir Rusijai bus itin sudėtinga pasiekti rezultatų Londone vyksiančiose derybose.

„Faktas, kad Rusija iki šiol nesiėmė jokių realių veiksmų sumažinti įtampai, daro šiandienos užduotį itin sunkia“, – pažymėjo W.Hague'as.

ES planuoja sankcijas 120–130 Rusijos pareigūnų

Europos Sąjunga (ES) planuoja taikyti sankcijas 120–130 aukšto rango Rusijos pareigūnų, kuriems žadama įšaldyti sąskaitas ir uždrausti atvykti į Bendriją, penktadienį nurodė Europos pareigūnai.

Penkių puslapių sąrašą sudarė diplomatai, išmanantys Rusijos politiką.

Jis buvo pateiktas ES pareigūnams Briuselyje, kurie aptars visus vardus ir parengs patikslintą sąrašą prieš pirmadienį vyksiantį Bendrijos užsienio reikalų ministrų susitikimą.

Vienas ES pareigūnas, turintis sąrašo kopiją, sakė, kad į jį įtraukti kai kurie generolai ir kiti Rusijos aukščiausių kariuomenės bei politinės valdžios sluoksnių atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius