-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šešėliniu JAV vadovu vadinamas Steve'as Bannonas nusitaikė į popiežių Pranciškų

Vienu įtakingiausių žmonių Jungtinėse Amerikos Valstijose tapęs prezidento Donaldo Trumpo patarėjas Steve'as Bannonas visada domėjosi politinėmis intrigomis Vatikane. Dar būdamas „Breitbart News“ vadovu jis vyko į Romą ir popiežiaus Jono Pauliaus II kanonizacijos proga susitiko su įtakingais dvasininkais, rašo „The New York Times“.
Steve'as Bannonas ir Kellyanne Conway
Steve'as Bannonas ir Kellyanne Conway / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vienas iš S.Bannono bičiulių Vatikane – itin konservatyvus amerikiečių kardinolas Raymondas Burke'as, atvirai konfliktuojantis ir reiškiantis nepasitenkinimą popiežiaus Pranciškaus retorika bei sprendimais.

Ir S.Bannonas, ir R.Burke'as kalba apie tai, kad Vakarų civilizacijai didžiausią iššūkį meta islamas, naikinantis ir taip nusidėvinčias krikščioniškas vertybes. Abu šie intrigų meistrai jaučiasi atstumti elito.

„Kai tu sutinki asmenį, kuris ką nors paaukojo, kad išliktų sąžiningas savo principams, kuris kovoja tas pačias kovas kultūrinėje plotmėje, kitame bendro mūšio sektoriuje, nenuostabu, kad įvyksta širdingas susitikimas“, – teigė 2014 metais S.Bannono ir R.Burke'o pasimatymą organizavęs kardinolo patikėtinis Benjaminas Harnwellas.

Du kartus išsiskyręs ir viešai apie moterų grabinėjimą bekalbantis D.Trumpas nėra nė kiek įtakos turinti figūra Vatikane, tačiau tradicionalistas jo patarėjas, tampantis už virvučių visą Baltųjų rūmų administraciją, tampa rimtu žaidėju.

Palaiko radikalus

Taip pat, kaip ir simpatizuodamas Europos kraštutinių dešiniųjų politinėms jėgoms, besistengiančioms išstumti sistemines politines jėgas, S.Bannonas demonstruoja prielankumą ir jėgoms, nepatenkintoms popiežiaus Pranciškaus lyderyste Vatikane.

Kai kurie kardinolai išties dalijasi S.Bannonui bendra nuojauta, kad šis popiežius elgiasi klaidingai ir per daug liberaliai.

Kai kurie kardinolai išties dalijasi S.Bannonui bendra nuojauta, kad šis popiežius elgiasi klaidingai ir per daug liberaliai.

Jo požiūris į migraciją, klimato kaitą, skurdą, nuosaikumas dėl homoseksualų klausimų pavertė popiežių Pranciškų itin mėgstamu veikėju liberalaus pasaulio gretose. Tai siutina tradicionalistus, norinčius griežtos Katalikų bažnyčios doktrinos.

Dabar popiežius Pranciškus pasaulio lyderių gretose vis vienišesnis. Vietoje Baracko Obamos Baltuosiuose rūmuose jį pasitiktų moralumu nepasižymintis D.Trumpas ir jo slapčia nemėgstantis S.Bannonas.

„Yra daugybė klausimų, kuriais mes su popiežiumi prasilenkiame, ir aš, kaip doras katalikas, nenoriu leisti savo laiko kovodamas su popiežiumi dėl klausimų, kur aš nepakeisiu jo nuomonės“, – aiškino B.Harnwellas.

„Man kur kas naudingiau leisti laiką konstruktyviai veikiant su Steve'u Bannonu“, – pridūrė kardinolo R.Burke'o atstovas, „Žmogiškojo nuolankumo“ instituto kūrėjas.

Jo teigimu, jie su popiežiumi sutaria dėl būtinybės kovoti su skurdu ir užtikrinti taiką, tačiau nesutaria dėl priemonių, kuriomis šių tikslų galima pasiekti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus

Piktinasi „kultūriniu marksizmu“

S.Bannonas jau ne kartą piktinosi, kad bažnyčios mokymuose atsispindi „kultūrinio marksizmo“ idėjos. Jis perspėjo dėl griežto sekuliarumo, islamo grėsmės bei kapitalizmo atotrūkio nuo bažnyčios pavojų.

Po susitikimo su kardinolu R.Burke'u, kuris, S.Bannonui artimų žmonių teigimu, itin jį paveikė, dabartinis JAV prezidento patarėjas vis labiau gilinosi į vidines Vatikano kovas.

Po susitikimo su kardinolu R.Burke'u, kuris, S.Bannonui artimų žmonių teigimu, itin jį paveikė, dabartinis JAV prezidento patarėjas vis labiau gilinosi į vidines Vatikano kovas.

Radikaliomis pažiūromis pagarsėjęs amerikiečių kardinolas jau spėjo užsitraukti popiežiaus Pranciškaus nemalonę. Manoma, kad Maltos ordino ir Pranciškaus konfliktas, pasibaigęs pirmojo atstatydinimu, taip pat kilo dėl R.Burke'o įtakos.

Dabar kardinolas R.Burke'as tapo tikru JAV konservatyviųjų pažiūrų atstovų herojumi. S.Bannono dėka „Breitbart“ reporteris Romoje nuolat teigiamai atsiliepdavo apie šio kardinolo darbus.

Per sausio mėnesio eitynes už gyvybę Vašingtone R.Burke'ui įteiktas apdovanojimas už viso gyvenimo nuopelnus. Vieno iš kraštutinių dešiniųjų apžvalgininko teigimu, šis apdovanojimas įteiktas „tikinčiajam, kuriam buvo įsmeigtas peilis į nugarą“.

S.Bannonas D.Trumpo rankomis jau pradėjo vykdyti savo politinę darbotvarkę ir tik laiko klausimas, kada ši tyli radikalių tradicionalistų kova sprogs ir Vatikane, kuriame šiuo metu vadovauja popiežius, jo kritikų paniekinamai vadinamas „socialistu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius