-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeštadienį atsistatydino Prancūzijos Vyriausybė (atnaujinta 16.30 val.)

Atsistatydinus Prancūzijos vyriausybei, prezidentas Nicola Sarkozy sekmadienį paskirs naują premjerą ir ministrų kabinetą, pranešė vyriausybės pareigūnai ir valdančioji partija UMP.F.Fillonas savo atsistatydinimo raštą prezidentui įteikė šeštadienį. Tai buvo tradicinis formalumas, sudarantis sąlygas valstybės vadovui pertvarkyti savo ministrų komandą ir paruošti dirvą kol kas oficialiai nepaskelbtai 2012 metų N.Sarkozy perrinkimo kampanijai.
Nicolas Sarkozy apsilankė Paryžiaus automobilių parodoje
Nicolas Sarkozy / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Nicolas Sarkozy

Šeštadienį N.Sarkozy pasirengė ilgai lauktam vyriausybės performavimui – atlikdamas formalumą priėmė premjero Francois Fillono ir viso jo ministrų kabineto atsistatydinimą.

Tikimasi, kad F.Fillonas bus iš karto vėl paskirtas į premjero postą.

Tada jis suformuos naują ministrų komandą, taip vildamasis suteikti naujos energijos vyriausybei ir pradėti kol kas oficialiai nepaskelbtą 2012 metų N.Sarkozy perrinkimo kampaniją.

Po trejų su puse metų drąsių reformų, kurios buvo vykdomos nepaisant sunkios pasaulinės ekonomikos ir finansų krizės, ryžtingai, vadovaujant valstybės vadovui, pradedu šį naują etapą, sakė F.Fillonas.

Papildyta 11.35 val.: Prancūzijos prezidentas sekmadienį iš naujo paskyrė F.Filloną į šalies premjero postą, pranešė prezidentūrą.

F.Fillonas savo atsistatydinimo raštą prezidentui įteikė šeštadienį. Tai buvo tradicinis formalumas, sudarantis sąlygas valstybės vadovui pertvarkyti savo ministrų komandą.

Papildyta 16.30 val.: Premjero atstovai paskelbė, kad naujosios ministrų komandos sudėtis bus paskelbta vėliau sekmadienį arba anksti pirmadienį.

„Po trejų su puse metų drąsių reformų, kurios buvo vykdomos nepaisant sunkios pasaulinės ekonomikos ir finansų krizės, ryžtingai, vadovaujant valstybės vadovui, pradedu šį naują etapą“, – sakė F.Fillonas.

Jis pažadėjo paspartinti silpną Prancūzijos augimą ir sumažinti nedarbą, gyrė tai, ką vadino N.Sarkozy ir dešiniųjų parlamentinės daugumos ryžtą tęsti nepopuliarias, bet būtinas reformas.

N.Sarkozy pirmą kartą apie savo planus atnaujinti ministrų kabinetą užsiminė kovo mėnesį, o nuo birželio, kai jis tai patvirtino, ministrams grumiantis dėl vietų vis didėjo politinė įtampa.

Pradėjus kalbėti apie vyriausybės pertvarkymą, dėl išlaidų skandalų atsistatydino du ministrai, o dar vienam – darbo ministrui Ericui Woerthui – buvo mesti įtarimai tyrime dėl įtariamo neteisėto partijos finansavimo.

Vyriausybė atkakliai stūmėsi į priekį, bet jos lyderio nepopuliarumas vis didėjo, ir daugelis stebėtojų dabartinį ministrų kabineto performavimą laiko paskutine N.Sarkozy galimybe iki 2012–ųjų perimti darbotvarkės kontrolę.

Pritarimas paties N.Sarkozy darbui sumažėjo iki maždaug 30 proc. – vieniems rinkėjams nepatinka jo valdingas asmeninis stilius, o kitus piktina tokios taupymo priemonės kaip pensinio amžiaus didinimas.

Nepadoru sakyti, kad viskas pasikeis. Politika vis tiek bus Nicolas Sarkozy politika, sakė opozicijoje esančių socialistų parlamentinės grupės lyderis Jeanas–Marcas Ayrault .

„Nepadoru sakyti, kad viskas pasikeis. Politika vis tiek bus Nicolas Sarkozy politika“, – sakė opozicijoje esančių socialistų parlamentinės grupės lyderis Jeanas–Marcas Ayrault .

„Tai 125–oji šios “muilo operos„ serija. Laukiame 126–osios serijos. Yra tiek daug serijų, kad imame nebesusigaudyti, kam vyriausybė yra skirta“, – juokavo Žaliųjų partijos lyderė Cecile Duflot.

Pastaraisiais mėnesiais N.Sarkozy teisėtvarkos ir imigracijos klausimais padarė staigų posūkį dešinėn ir sukėlė tarptautinį pasipiktinimą savo vajumi deportuoti romus į jų gimtąsias šalis Rytų Europoje.

Stebėtojai tikisi, kad naujajame ministrų kabinete jo narių sumažės nuo 37 iki 26 ir kad jame dominuos paties N.Sarkozy centro dešiniosios pakraipos Sąjungos už liaudies judėjimą (Union pour un Mouvement Populaire – UMP) nariai, nes prezidentui prieš rinkimus reikia sutvirtinti savo pozicijas tarp konservatyvių pažiūrų rinkėjų.

Užsienio reikalų ministras Bernard'as Kouchneras, buvęs socialistas, tikriausiai pasitrauks, o buvęs dešiniųjų premjeras Alainas Juppe šeštadienį patvirtino, kad tikisi vėl dirbti vyriausybėje ir užimti gynybos ministro postą.

Pastarosiomis savaitėmis buvo daug kalbama, kad N.Sarkozy gali bandyti raminti centro dešiniuosius ir premjeru vietoje F.Fillono paskirti kadenciją baigusį aplinkos ministrą Jeaną–Louis Borloo.

Tačiau F.Fillonas, kurio populiarumas nuolat būdavo didesnis nei prezidento, ir kurį remia UMP, leido aiškiai suprasti, kad nori likti savo poste. Būtent jis šeštadienį buvo du kartus susitikęs su N.Sarkozi.

Šeštadienio drama buvo pirmas kartas per visą Prancūzijos Penktosios Respublikos istoriją, kai premjeras atsistatydino savaitgalį. Tai nustebino kai kuriuos stebėtojus, kurie tikėjosi, kad F.Fillonas lauks iki pirmadienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius