-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Seulas praneša apie panišką pirkimą ekonominių bėdų prislėgtoje Šiaurės Korėjoje

Koronaviruso pandemija tikriausiai labai paveikė Šiaurės Korėją, priversdama lyderį Kim Jong Uną vengti viešumos, o paprastus gyventojus – paniškai pirkti kasdienio vartojimo prekes, trečiadienį Pietų Korėjos parlamentą informavo šios šalies žvalgybos agentūra.
Šiaurės Korėja koronaviruso pandemijos metu
Šiaurės Korėja koronaviruso pandemijos metu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nors Šiaurės Korėja ėmėsi griežtų karantino priemonių, ji tvirtina, kad jos teritorijoje užsikrėtimo atvejų nėra. Daug užsienio ekspertų skeptiškai vertina šiuos pareiškimus ir perspėja, kad epidemija Šiaurės Korėjoje būtų labai skaudi dėl sveikatos apsaugos sistemos trapumo.

Pietų Korėjos Nacionalinė žvalgybos tarnyba vieną parlamento komitetą už uždarų durų informavo, kad pandemija yra tarp priežasčių, dėl kurių 2011-aisiais į valdžią atėjęs Kim Jong Unas šiemet daug rečiau rodosi viešumoje, sakė tame posėdyje dalyvavęs parlamentaras Kim Byung Kee.

Šiemet iki trečiadienio Kim Jong Unas viešumoje pasirodė 17 kartų, nors ankstesniais metais tuo pačiu laikotarpiu pasirodydavo vidutiniškai po 50 kartų, cituodamas žvalgybininkų informaciją sakė parlamentaras.

Žvalgybos tarnyba nurodė negalinti atmesti viruso protrūkio Šiaurės Korėjoje tikimybės, nes eismas prie Kinijos ir Šiaurės Korėjos sienos buvo intensyvus prieš tai, kai Pchenjanas sausio mėnesį uždarė sienos perėjas bandydamas stabdyti viruso plitimą, sakė Kim Byung Kee.

Nacionalinė žvalgybos tarnyba laikydamasi savo politikos nekomentuoti parlamentui pateikiamos informacijos, atsisakė patvirtinti jo komentarus. Kim Byung Kee nesakė, kaip žvalgyba gavo tokią informaciją.

Praėjusį penktadienį Kim Jong Unas po 20 dienų pertraukos pasirodė viešumoje: dalyvavo trąšų gamyklos netoli Pchenjano užbaigimo ceremonijoje. Periodu, kai jo nesimatė viešumoje, pasklido gandai apie jo sveikatą ir kilo nerimas dėl Šiaurės Korėjos ateities.

Pietų Korėjos Nacionalinė žvalgybos tarnyba pakartojo vyriausybės vertinimą, kad Kim Jong Unas valdė savo šalį ir nebūdamas viešumoje. Lyderio apsilankymu minėtoje gamykloje siekta pademonstruoti jo ryžtą spręsti žmonių pragyvenimo problemas ir įkvėpti jiems pasitikėjimo, parlamentarams, anot Kim Byung Kee, sakiusi žvalgyba.

Jos teigimu, pandemija Šiaurės Korėjos ekonomikai kenkia pirmiausia dėl sienos su Kinija – didžiausia prekybos partnere ir pagalbos teikėja – uždarymo.

Prekyba su Kinija sudaro 90 proc. Šiaurės Korėjos užsienio prekybos apyvartos.

Prekybos tarp Šiaurės Korėjos ir Kinijos apimtis pirmąjį šių metų ketvirtį buvo 230 mln. dolerių (212 mln. eurų) – 55 proc. mažesnė nei tą patį praėjusių metų laikotarpį. Kovo mėnesį dvišalės prekybos apimtis smuko 91 proc., nurodė žvalgybininkai, kuriuos citavo Kim Byung Kee.

Dėl šių priežasčių importuojamų maisto produktų, tokių kaip cukrus ir prieskoniai, kainos smarkiai išaugo, rodo Kim Byung Kee perpasakoti žvalgybos duomenys. Pasak parlamentaro, žvalgybos tarnyba taip pat pranešė, kad Pchenjano gyventojai neseniai puolė į parduotuves prisipirkti būtiniausių kasdienių prekių atsargų ir laukė ilgose eilėse.

Kim Jong Unas
Kim Jong Unas

Nurodyta, kad kainos Šiaurės Korėjoje „truputį stabilizuojamos“, valdžiai ėmus taikyti priemones prieš prekes supirkinėjančius žmones, televizijos transliuotoje spaudos konferencijoje sakė Kim Byung Kee.

Pastaraisiais mėnesiais Kim Jong Unas įvykdė virtinę raketų ir kitų ginklų bandymų, kurie, pasak analitikų, buvo bandymas tobulinti Šiaurės Korėjos ginklų programas. Anksčiau Kim Jong Unas žadėjo stiprinti šalies branduolinį arsenalą ir vidines jėgas, kad ji atlaikytų JAV vadovaujamas sankcijas įstrigus denuklearizacijos deryboms su prezidentu Donaldu Trumpu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius