Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiais metais pasaulyje žuvo rekordiškai daug – 68 žurnalistai

Šiais metais įvairiose pasaulio vietose žuvo rekordiškai daug – 68 – žurnalistai, tarp jų 31 reporteris, tapęs politinių žudynių Pietų Filipinuose auka, ketvirtadienį pranešė Žurnalistų apsaugos komitetas (Committee to Protect Journalists – CPJ).
Vietinio nužudyto žurnalisto žmona nuvedama nuo vyro kūno.
Filipinuose nužudyto žurnalisto žmona nuvedama nuo vyro kūno. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Filipinai

Niujorke įsikūrusios žiniasklaidos laisvių gynimo organizacijos duomenimis, tai didžiausias per metus žuvusių žurnalistų skaičius nuo tada, kai buvo pradėta rinkti tokia informacija.

Pasak CPJ, šiuo metu tiriami dar 20 žurnalistų mirties atvejų, siekiant išsiaiškinti, ar jų žūtis susijusi su jų darbu.

Praėjusiais metais visame pasaulyje žuvo 42 žurnalistai. Ankstesni kruviniausi metai žiniasklaidai buvo 2007–ieji, kai žuvo 67 reporteriai, dauguma jų – Irake.

Šiųmetinį aukų skaičių smarkiai padidino kruvinos politinės skerdynės Filipinų pietinėje Magindanao provincijoje, kur per pasalą buvo žiauriai nužudyti 57 žmonės, tarp jų 29 žurnalistai ir du jų padėjėjai.„Pasaulio žiniasklaidai tai buvo beprecedenčio niokojimo metai, tačiau šio smurto pobūdis taip pat patvirtina ilgalaikes tendencijas“, – sakė CPJ vykdantysis direktorius Joelis Simonas.

„Dauguma aukų buvo vietos reporteriai, kurie rengė naujienų reportažus savo bendruomenėse. Nusikaltėliai, remdamiesi precedentu, buvo tikri, kad niekuomet nebus nubausti. Ar žudoma Irake, Filipinuose, Rusijoje ar Meksikoje – aukų skaičių sumažinti pavyks tik pakeitus tokį įsitikinimą“, – pabrėžė jis.

Šiųmetinį aukų skaičių smarkiai padidino kruvinos politinės skerdynės Filipinų pietinėje Magindanao provincijoje, kur per pasalą buvo žiauriai nužudyti 57 žmonės, tarp jų 29 žurnalistai ir du jų padėjėjai.

Šios žudynės, siejamos su vietos politinių klanų konfliktu dėl būsimų rinkimų, CPJ duomenimis, buvo daugiausiai žurnalistų gyvybių nusinešęs incidentas, tačiau jos nebuvo netikėtos, turint galvoje Filipinuose tvyrančią „nebaudžiamumo atmosferą“, nurodė organizacija.

Tuo tarpu Irake šiais metais žuvo keturi vietos žurnalistai – tai mažiausias aukų skaičius nuo JAV vadovaujamos invazijos pradžios 2003–iaisiais.

Pakistane taip pat buvo nužudyti keturi žurnalistai.

Rusijoje, kuri seniai laikoma viena pavojingiausių valstybių vietos žurnalistams, šiais metais taip pat neišvengta aukų – čia gyvybių neteko trys reporteriai.

Tik du iš 68-ių šiais metais žuvusių žurnalistų nebuvo vietos reporteriai. Devynios aukos buvo laisvai samdomi žurnalistai.

Dauguma šiais metais gyvybių netekusių žurnalistų buvo nužudyti. Vienuolika žuvo nušviesdami kovinius veiksmus, septyni – kitus neramumus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius