Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Airijos pagrindinės junionistų partijos nauju vadovu išrinktas E.Pootsas

Šiaurės Airijos demokratinė unionistų partija (DUP) penktadienį savo nauju lyderiu išsirinko griežtosios linijos šalininką Edwiną Pootsą ir pavedė jam artimiausiu metu pasiūlyti šios Jungtinės Karalystės provincijos pirmojo ministro kandidatūrą.
Edwinas Pootsas
Edwinas Pootsas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rinkimai, kuriuos E.Pootsas laimėjo nedidele balsų persvara, buvo surengti partijai sukilus prieš savo dabartinę lyderę Arlene Foster, tvyrant įtampai dėl regiono padėties po „Brexit“. Balsuojant DUP įstatymų leidėjams Belfaste ir Londone, E.Pootsą palaikė 19 iš 36 dalyvių.

Jis taip pat yra įgaliotas parinkti A.Foster įpėdinį Šiaurės Airijos pirmojo ministro postui užimti. Per partijos rinkimų kampaniją E.Pootsas sakė asmeniškai šio vaidmens nesieksiantis.

„Ši partija buvo tikras unionizmo balsas ir toliau bus tikras unionizmo balsas man vadovaujant“, – DUP būstinėje Belfaste kalbėjo E.Pootsas.

55 metų politikas šiuo metu dirba Šiaurės Airijos žemės ūkio ministru ir yra laikomas griežtosios linijos šalininku už sąjungą su JK pasisakančioje DUP.

A.Foster praeitą mėnesį paskelbė atsistatydinsianti, didėjant pykčiui dėl „protokolo“, taikomo Šiaurės Airijai po Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos. Ši sausį įsigaliojusi tvarka faktiškai paliko provinciją susietą su Europos Sąjungos muitų sąjunga ir bendrąja rinka, o Šiaurės Airijos uostuose buvo įkurti nauji muitinės patikros punktai.

Daugelis griežtosios linijos junionistų teigia, kad ši tvarka iškreipia Šiaurės Airijos padėtį Jungtinėje Karalystėje ir didina tikimybę, kad regionas prisijungs prie Airijos Respublikos.

„Šiaurės Airijos protokolas pasirodė esąs didelis iššūkis mums“, – sakė E.Pootsas ir pažadėjo suvienyti skirtingas unionizmo kryptis.

„Jeigu su tuo kovosime, kad užtikrintume, jog niekieno Šiaurės Airijoje padėtis nepablogėtų dėl protokolo – turime tai daryti kartu“, – pabrėžė jis.

E.Pootsas taip pat yra kreacionizmo stovyklos atstovas, atmetantis evoliucijos teoriją ir tikintis, kad Dievas sukūrė pasaulį maždaug prieš 6000 metų.

Sakydamas pergalės kalbą jis padėkojo „visagaliui Dievui, suteikusiam man sveikatos ir stiprybės tai padaryti“.

E.Pootsas vienintelį kitą kandidatą – JK parlamento narį Jeffrey Donaldsoną – įveikė vos dviejų balsų persvara.

J.Donaldsonas laikomas nuosaikesniu veikėju, o apylygis rezultatas pabrėžė didėjantį ideologinį skilimą šioje partijoje.

50-metė A.Foster pranešė iš DUP lyderės pareigų pasitrauksianti gegužės 28 dieną, o darbą kaip Šiaurės Airijos pirmosios ministrė baigsianti birželio pabaigoje.

DUP, kuri yra didžiausia junionistų partija, įstatymų leidėjai atliko svarbų vaidmenį ankstesnėje JK vyriausybėje ir potencialiai galėjo blokuoti „Brexit“, dėl kurio provincijai buvo numatytas ypatingas režimas.

Tačiau 2019 metų gruodį premjero Boriso Johnsono Konservatorių partijai triuškinamai laimėjus rinkimus junionistai neteko galimybės blokuoti „Brexito“ susitarimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius