Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šiaurės Dakota ėmėsi žingsnių embriono „asmenybei“ pripažinti

Šiaurės Dakota tapo pirmąja Amerikos valstija, pradėjusia įstatymo, kuriuo nustatoma, kad žmogaus „asmenybė“ prasideda nuo apvaisinimo momento ir kuriuo praktiškai būtų uždrausti abortai, priėmimo procesą, trečiadienį paskelbė abortų priešininkų organizacijos.
Šiaurės Dakota tapo pirmąja Amerikos valstija, pradėjusia įstatymo, kuriuo nustatoma, kad žmogaus „asmenybė“ prasideda nuo apvaisinimo momento, priėmimo procesą.
Šiaurės Dakota tapo pirmąja Amerikos valstija, pradėjusia įstatymo, kuriuo nustatoma, kad žmogaus „asmenybė“ prasideda nuo apvaisinimo momento, priėmimo procesą. / Photos.com

Šiaurės Dakotos žemųjų parlamento rūmų deputatai antradienį 51 balsu prieš 41 priėmė Vaikų asmenybės įstatymo projektą, kuriuo tos pačios pagrindinės teisės pripažįstamos „visiems žmonėms nuo jų biologinio vystymosi pradžios, įskaitant dar negimusius ir gimstančius“.

Tai pirmasis valstijos įstatymo projektas, kuris iš tikrųjų pozityvus asmenybės įstatymo atžvilgiu, sakė „American Life League“ (ALL) prezidentė Judie Brown.

„Šiandien yra 19 valstijų, turinčių pasiūlytus įstatymus, bet jokia kita valstija nenuėjo taip toli“, – sakė ji. Trys ketvirtadaliai Kolorado rinkėjų per referendumą lapkričio mėnesį atmetė valstijos konstitucijos pataisą dėl asmenybės.

Šiaurės Dakotos įstatymo projektas maždaug po dviejų savaičių turėtų būti pateiktas valstijos senatui. Jei jis jį patvirtins, juo bus pasinaudota užginčijant 1973 metais byloje „Roe prieš Wade'ą“ priimtą Aukščiausiojo Teismo sprendimą, kuriuo Jungtinėse Valstijose buvo legalizuoti abortai, o įstatymai šiuo klausimu tapo vieni liberaliausių pasaulyje, sako ekspertais.

„Roe prieš Wade'ą“ sprendimas, kuris nuo pat jo priėmimo 1973 metais skaldė UJAV visuomenę moraliniu ir politiniu atžvilgiais, deklaruoja, kad moterys turi absoliučią teisę nutraukti nėštumą pirmuosius tris jo mėnesius ir sąlyginę teisę nutraukti nėštumą iki šešių mėnesių.

Asmenybės įstatymai rengiami siekiant užginčyti „Roe prieš Wade'ą“ sprendimą ir grąžinti valstijoms teisę spręsti, ar leisti abortus, sakė Brianas Rooney iš Thomo More'o teisės centro.

„Šių įstatymų tikslas yra užginčyti „Roe prieš Wade'ą“. Kai „Roe prieš Wade'ą“ bus panaikintas, tai nereikš, kad abortai yra neteisėti visose 50-yje valstijų, tačiau ... reikš, kad valstijos sprendžia, ką daryti su abortais“, – sakė jis.

Abortų priešininkai stumdami asmenybės įstatymus nurodo Aukščiausiojo teismo teisėją Harry Blackmuną, kuris parengė „Roe prieš Wade'ą“ sprendimo projektą.

„Teisėjas Blackmunas originaliajame „Roe prieš Wade'ą“ sprendime sakė, kad jei asmenybė žmogui kada nors bus priskirta jo prasidėjimo ar sukūrimo momentu, „Roe prieš Wade'ą“ sprendimas žlugs“, – sakė J.Brown.

Apklausos rodė, kad daugiau amerikiečių yra moters teisės pasirinkti, darytis abortą ar ne, šalininkai.

Net JAV katalikų vyskupų konferencijos (USCCB) pernai atlikta apklausa parodė, kad tik 11 proc. amerikiečių pritaria visiškam abortų draudimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius