-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja grasina Pietų Korėjai atsaku už reakciją į jos lyderio laidotuves

Šiaurės Korėja penktadienį pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų prieš Pietų Korėją, kuri esą įžeidė Pchenjaną savo reakcija į komunistinės šalies lyderio Kim Jong Ilo mirtį.
Šiaurės Korėjos karys
Šiaurės Korėjos karys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurės Korėja penktadienį perspėjo pasaulį nesitikėti, kad Pchenjano politika keisis į valdžią atėjus naujam lyderiui Kim Jong Unui, taip pat pagrasino atkeršyti Pietų Korėjai, „bėrusiai druską ant žaizdų“ ankstesnio lyderio gedintiems komunistinės šalies žmonėms.

Šis rūstus pranešimas buvo paskelbtas kitą dieną, kai Šiaurės Korėjoje baigėsi 13 dienų trukęs gedulas dėl lyderio Kim Jong Ilo mirties, o jo sūnus buvo paskelbtas naujuoju aukščiausiuoju vadu per didelę atminimo ceremoniją.

„Iškilmingai ir tvirtai skelbiame, kad Pietų Korėjos marionetės ir kvaili politikai pasaulyje neturėtų tikėtis jokių pokyčių KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinėje Respublikoje)“, – sakoma Nacionalinės gynybos komisijos (NGK), kuri yra Šiaurės Korėjos aukščiausioji sprendimus priimanti institucija, pranešime.

Šiaurė niekada neišties rankos Pietų Korėjos prezidento Lee Myung-bako „išdavikų klikai“, pabrėžė NGK, kurios pranešimą paskelbė valstybinė naujienų agentūra ir valstybinė televizija.

„Neabejotinai priverstume šią išdavikų grupę sumokėti už jų šlykščius nusikaltimus, įvykdytus (Šiaurės Korėją) ištikus didžiajai nacionalinei nelaimei“, – pridūrė Komisija, kaltindama Seulo vyriausybę įžeidus Pchenjaną savo elgesiu per gedulą dėl Kim Jong Ilo.

„Ašarų jūra“, išlieta Šiaurės Korėjos armijos ir liaudies, „virs atsakomąja ugnimi, kuri sudegins visą išdavikų kliką“, pabrėžė NGK.

Nepaisant šių karingų pareiškimų, analitikai teigia, kad Šiaurės Korėja tik perspėja pasaulį nesikišti per valdžios perdavimo laikotarpį, o bet kokių provokacijų tikimybė iš tiesų yra menka.

Pchenjanas skubiai iškėlė į valdžią nepatyrusį velionio lyderio sūnų, dar nesulaukusį 30 metų, kai jo tėvas mirė nuo širdies smūgio gruodžio 17 dieną.

Kim Jong Unas buvo paskelbtas „aukščiausiuoju partijos, armijos ir liaudies lyderiu“ ketvirtadienį per atminimo ceremoniją, kurioje dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių.

Trečiadienį Kim Jong Unas vadovavo pompastiškai valstybinių laidotuvių procesijai.

NGK penktadienį paskelbtame pranešime korėjiečių kalba Kim Jong Unas vadinamas „didžiuoju lyderiu“, kaip ir jo tėvas bei senelis, tačiau versijoje anglų kalba šis titulas neminimas.

Tuo tarpu pasaulis atidžiai stebi Šiaurės Korėją, tikėdamasis sulaukti kokių nors pokyčio ženklų, į valdžią atėjus naujam lyderiui.

Vadovaujant Kim Jong Ilui, šioje šalyje praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje kilo didelis badas, nusinešęs šimtus tūkstančių žmonių gyvybių, tačiau Pchenjanas taip pat vykdė branduolinių ginklų ir raketų kūrimo programą, užtraukusią jam tarptautines sankcijas, ir nepasidavė Kinijos spaudimui imtis reformų byrančioje planinėje ekonomikoje.

Abiejų Korėjų santykiai tapo itin šalti nuo 2008 metų vasario, kai Pietų Korėjoje į valdžią atėjo Lee Myung-bakas, kuris iki tol šiaurinei kaimynei teiktą ekonominę pagalbą susiejo su sąlyga imtis branduolinio nusiginklavimo.

Tačiau dabar netgi Pietų Korėjos vyriausybės oponentai Seulo reakciją į Kim Jong Ilo mirtį laiko mėginimu ištiesti ranką.

Seulas pareiškė užuojautą Šiaurės Korėjos žmonės, bet ne režimui, o savo gyventojams leido siųsti komunistinei šaliai iš anksto suderintas užuojautos žinutes.

Tačiau vyriausybė į Pchenjaną išleido tik dvi privačias gedėtojų delegacijas ir nepasiuntė nė vieno vyriausybės atstovo.

Šiaurės Korėja pareiškė, kad tokia reakcija yra „nežmoniška“, taip pat smerkė Seulo sprendimą trumpam padidinti karinę parengtį po pranešimo apie Kim Jong Ilo mirtį.

Šis grasinimas buvo paskelbtas valstybinės naujienų agentūros pranešime, taip pat perskaitytas per valstybinę televiziją. Televizija šį grasinimą rodė karštųjų naujienų eilutėje, kuri buvo kartojama apie dešimt minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius