Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šiaurės Korėja gruodį surengs svarbų partijos susitikimą

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas gruodį šaukia svarbų partijos susitikimą, turintį apibrėžti šios izoliuotos valstybės politikos kryptį ateinantiems metams, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.
Gruodžio mėnesį įvyks Šiaurės Korėjos partijos susitikimas
Gruodžio mėnesį įvyks Šiaurės Korėjos partijos susitikimas / „AFP“/„Scanpix“

Kim Jong Unas apie šaukiamą partijos susitikimą paskelbė per politinio biuro trečiadienio posėdį, sakoma oficialiosios naujienų agentūros KCNA pranešime.

Partijos vadovybei Kim Jong Unas pasakė, kad 2023-ieji bus „istoriniai metai“.

Šiemet karinė įtampa Korėjos pusiasalyje labai išaugo, Pchenjanui įvykdžius beprecedentę ginklų bandymų virtinę, įskaitant jo moderniausios tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą praėjusį mėnesį.

Per vieną iš kitų Šiaurės Korėjos bandymų raketa kirto de facto jūrų sieną ir nukrito netoli Pietų Korėjos teritorinių vandenų. Tai pirmas toks atvejis nuo Korėjos karo pabaigos 1953 metais.

Pastaruosius mėnesius Seulas ir Vašingtonas nuolat įspėja, kad Pchenjanas gali įvykdyti ir branduolinį bandymą – jis būtų jau septintas Šiaurės Korėjai.

Praėjusį mėnesį Kim Jong Unas drauge su mažamete dukra stebėjo analitikų „raketa monstru“ vadinamos „Hwasong-17“ paleidimą. Po to jis pareiškė, kad jo šalis siekia turėti galingiausias pasaulyje branduolines pajėgas.

Per šios savaitės politinio biuro posėdį Kim Jong Unas 2022-uosius pavadino „beprecedentės nepalankios padėties, išbandžiusios mūsų valią ir kovinį veiksmingumą“, metais, sakoma KCNA pranešime.

Šiaurės Korėjos lyderis pridūrė, jog „labai svarbu... surasti naujoviškų būdų problemoms spręsti, pasinaudojant savo galimybėmis“.

Kim Jong Unas pažymėjo, kad 2023-ieji bus „istoriniai metai“. Šalis minės 75-ąsias savo įkūrimo metines ir 70-ąsias Korėjos karo pabaigos metines, nors šis karas pasibaigė tik paliaubomis, o ne taikos sutartimi.

Pchenjanas paprastai labai sureikšmina įvairias metines ir dažnai pamini jas kariniais paradais bei raketų paleidimais.

Anksčiau Kim Jong Unas kiekvieną sausio 1-ąją pasakydavo kalbą, bet neseniai šios tradicijos atsisakė ir svarbias naujienas skelbia per metų pabaigos plenarinius susitikimus.

Ekspertai sako, kad nors pernai Kim Jong Unas tiesiogiai nesikreipė į Jungtines Valstijas, šį kartą jis galėtų pakeisti toną.

Po ginklų bandymų virtinės Kim Jong Unas „per būsimą plenarinį susitikimą turėtų paskelbti gaires, kaip elgtis su Pietų [Korėja] ir JAV“, naujienų agentūrai AFP sakė Pietų Korėjos privačios organizacijos „Sejong Institute“ ekspertas Cheong Seong-changas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius