Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 16 /08:03

Šiaurės Korėja išbandė naują modernų taktinį ginklą

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas stebėjo naujo „modernaus“ taktinio ginklo bandymus, penktadienį pranešė Pchenjano valstybinė naujienų agentūra KCNA. „Kim Jong Unas stebėjo naujai sukurto modernaus taktinio ginklo bandymus Nacionalinio saugumo mokslų akademijoje“, – nurodė KCNA. Pranešama, kad bandymas buvo sėkmingas, tačiau apie patį įrenginį daugiau informacijos neskelbiama.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pchenjano branduolinių ginklų ir balistinių raketų bandymų sustabdymas turėjo svarbų vaidmenį šių metų staigiam diplomatiniam atšilimui ir Šiaurės Korėjos bei JAV deryboms, todėl sugrįžimas prie ginklų bandymo gali sukelti abejonių dėl šių procesų ateities.

Tai buvo pirmasis oficialus pranešimas apie Šiaurės Korėjos surengtą ginklų bandymą nuo to laiko, kai prasidėjo Pchenjano derybos su Vašingtonu.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas birželį Singapūre surengė istorinį susitikimą, per kurį pasirašė gana nekonkretų dokumentą dėl Korėjos pusiasalio branduolinio nusiginklavimo.

Praėjus kelioms valandoms po pranešimo apie naujausią bandymą JAV valstybės departamentas pareiškė, kad yra „įsitikinęs“, jog branduolinio nusiginklavimo procesas tebesitęsia.

„Singapūro viršūnių susitikime prezidentas Trumpas ir pirmininkas Kim Jong Unas paskelbė keletą įsipareigojimų dėl galutinės, visiškai patikrinamos denuklearizacijos ir šviesesnės Šiaurės Korėjos ateities sukūrimo“, – sakoma Valstybės departamento pareiškime.

„Kalbamės su šiaurės korėjiečiais apie visų tų įsipareigojimų įgyvendinimą. Ir toliau esame įsitikinę, kad prezidento Trumpo ir pirmininko Kim Jong Uno duoti pažadai bus ištesėti“, – priduriama jame.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas

Žodis „taktinis“ KCNA pranešime sufleruoja, kad nebuvo bandoma ilgo nuotolio balistinė raketa ar branduolinis įrenginys. Be to, Pietų Korėja taip pat nepranešė apie jokius ženklus, kad būtų surengtas tokio pobūdžio bandymas.

Vis dėlto vienas iš aukšto rango kariškių, kaip skelbiama, lydėjusių Kim Jong Uną Nacionalinio saugumo mokslų akademijoje, yra Pak Jong Chonas. Instituto „NK Leadership Watch“ tyrėjų teigimu jis vadovauja Korėjos liaudies armijos artilerijos vadovybei.

KCNA paskelbė tik vieną fotografiją iš to bandymo. Joje matomi kalbantis Kim Jong Unas ir kažką užsirašinėjantys uniformuoti vyrai.

„Senkanti kantrybė“

Kim Jong Unas išreiškė „didelį pasitenkinimą“ ir sakė, kad šis bandymas žymi „ryžtingą posūkį stiprinant (Šiaurės Korėjos kariuomenės) kovinius pajėgumus“, nurodė KCNA.

„Ultramodernus taktinis ginklas“ buvo kuriamas ilgą laikotarpį, o jo „didžiulė sėkmė dar kartą stulbinamai demonstruoja Partijos politiką (...) teikti prioritetą gynybos mokslui ir technologijoms bei greitai besivystantiems gynybos pajėgumams“, sakė KCNA savo pranešime.

Naujasis ginklas buvo išbandytas praėjus beveik metams po paskutinio Pchenjano tarpžemyninės balistinės raketos bandymo.

Šiaurės Korėja ne vieną dešimtmetį kūrė savo branduolinį arsenalą ir šių darbų kulminacija pernai buvo šeštas, kol kas galingiausias jos branduolinis bandymas. Be to, šalis paleido kelias balistines raketas, gebančias pasiekti JAV teritoriją.

Netrukus po to Kim Jong Unas paskelbė branduolinių ir ilgojo nuotolio raketų bandymų moratoriumą. Ilgą laiką Pchenjanas tvirtino, kad branduolinio arsenalo jam reikia, kad apsigintų nuo galimos JAV invazijos.

Žiemos olimpinės žaidynės šių metų vasarį Pietų Korėjoje paskatino diplomatinį Korėjų suartėjimą. Tai nutiesė kelią Kim Jong Uno ir D.Trumpo deryboms Singapūre bei trims Šiaurės Korėjos lyderio ir Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino susitikimams.

Be to, manoma, kad kitąmet Kim Jong Unas ir D.Trumpas susitiks antrą kartą.

JAV spaudžia Šiaurės Korėją įgyvendinti „visišką, patikrinamą ir negrįžtamą“ denuklearizaciją. Tuo tarpu Pchenjanas kaltina Vašingtoną keliant „gangsteriškus reikalavimus“ dėl vienašališko nusiginklavimo.

Seule įsikūrusio Šiaurės Korėjos studijų universiteto profesorius Yang Moo-jinas naujienų agentūrai AFP sakė, kad naujausias ginklo bandymas yra „Jungtinėms Valstijoms siunčiamas signalas prieš aukšto lygio derybas, kad (Pchenjano) kantrybė senka“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius