Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja kelia rimtą grėsmę, perspėja Obama

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį perspėjo, jog branduolinė Šiaurės Korėja kelia rimtą grėsmę, ir sakė, kad netoleruos šios stalinistinės valstybės provokuojamos strategijos nuolaidoms agresyviu elgesiu išgauti.
Barackas Obama pareiškė, kad padėtis Afganistane jam kelia nerimą.
Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jau kelias savaites tvyrant įtampai dėl Šiaurės Korėjos branduolinio bandymo ir nuogąstavimų, kad netrukus gali būti surengtas dar vienas toks bandymas, B.Obama pademonstravo itin glaudų aljansą su vizito atvykusiu Pietų Korėjos prezidentu Lee Myung-Baku.

„Šiaurės Korėja atsisakė savo pačios įsipareigojimų ir pažeidė tarptautinę teisę“, – sakė B.Obama, šalia stovint Lee Myung-Bakui - pirmajam užsienio lyderiui, su kuriuo JAV prezidentas pasirodė Baltųjų rūmų Rožių sodelyje.

„Jos (Šiaurės Korėjos) branduolinė ir balistinių raketų programos kelia rimtą grėsmę Azijos taikai bei saugumui ir (visam) pasauliui“, – pažymėjo B.Obama.

Jis pasiūlė šiai uždarai Kim Jong-Ilo valdomai valstybei derybų keliu grįžti prie „visiškos integracijos“ į pasaulinę bendriją, tačiau tik tuo atveju, jei ji nutrauks savo branduolines programas ir jei tai bus galima patikrinti. Priešingu atveju, perspėjo JAV prezidentas, Šiaurės Korėjos laukia griežtos pasekmės.

„Praeityje buvo (taikomas) modelis, kai Šiaurės Korėja agresyviai elgiasi ir, jei pakankamai ilgai laukia, būna apdovanojama maisto produktais, degalais, lengvatinėmis paskolomis ir visa virtine privilegijų“, – sakė B.Obama.

„Signalas, kurį mes siunčiame, – ir kai aš sakau „mes“, manau, (tai reiškia) ne tik Jungtines Valstijas ir (Pietų) Korėją, ... bet ir visą tarptautinę bendriją, – yra (tas, kad) mes tą modelį sulaužysime“, – pažymėjo jis.

B.Obama taip pat pažadėjo ginti Pietų Korėją ir sakė, kad Vašingtonas planuoja rimtą sankcijų Šiaurės Korėjai vykdymą. Prieš savaitę Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba sugriežtino sankcijas Pchenjanui.

Pasak JAV lyderio, aptarinėjamos priemonės ir su kitomis regiono partnerėmis, kurios dalyvauja šešiašalėse derybose, – su Kinija, Japonija ir Rusija – siekiant išaiškinti Šiaurės Korėjai, kad „ji saugumo ar pagarbos neužsitikrins grasinimais ir nelegaliais ginklais.“  Po derybų ir priešpiečių Baltuosiuose rūmuose Lee Myung-Bakas sveikino garantijas, kad jo šalis lieka po JAV saugumo „skėčiu.“

Šeštadienį reaguodama į naujas JT sankcijas Šiaurės Korėja pažadėjo pasigaminti daugiau atominių bombų ir pradėti sodrinti uraną naujai branduolinių ginklų programai.  Kai kurie analitikai spėja, kad šis žvanginimas ginklais visų pirma yra susijęs su sergančio 67 metų Kim Jong-Ilo bandymu paremti valdžios perdavimo jo jauniausiam sūnui Kim Jong-Unui.

Jungtinės Valstijos Pietų Korėjoje yra dislokavusios maždaug 28,5 tūkst. savo karių, o Japonijoje, kurios santykiai su Pchenjanu taip pat yra įtempti, - daugiau kaip 40 tūkst. karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius