Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šiaurės Korėja: naujos JT komisijos, prižiūrinčios sankcijas Pchenjanui, įsteigimas žlugs

Šiaurės Korėjos ambasadorius Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje pareiškė, kad pastangos įsteigti naują komisiją, kuri prižiūrėtų sankcijas Pchenjanui, žlugs, sekmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida. 
Richard Drew / AP
Richard Drew / AP

Šie Kim Songo komentarai pasirodė po to, kai Pchenjano sąjungininkė Rusija kovo mėnesį vetavo JT ekspertų grupės, stebinčios tarptautinių sankcijų Šiaurės Korėjai taikymą, mandato pratęsimą.

Vašingtonas ir Seulas teigia, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) siunčia ginklus Maskvai, nors pagal JT sankcijas tai draudžiama.

Pernai Pchenjanas atliko rekordiškai daug raketų bandymų, nepaisydama 2006-aisiais įvestų JT sankcijų ir Vašingtono bei Seulo įspėjimų.

2022-aisiais Šiaurės Korėja paskelbė save „negrįžtamai“ branduoline – karine prasme – valstybe.

„Priešiškos jėgos ateityje gali įsteigti antrąją ir trečiąją ekspertų grupes, tačiau laikui bėgant jos visos bus sunaikintos“, – sakoma Kim Songo pareiškime, kurį perdavė Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Jo teigimu, Maskvos veto buvo „istorijos nuosprendis neteisėtai, sąmokslus rezgančiai organizacijai, kuri siekia sunaikinti suverenios valstybės teisę į egzistavimą“. 

Taip pat balandžio mėnesį Kim Song padėkojo Maskvai, sakydamas, kad Pchenjanas vertina Rusijos veto sankcijų stebėsenos grupei „kaip nepriklausomą teisės į tarptautinį teisingumą ir nešališkumą įgyvendinimą“.

Praėjusį mėnesį Seule viešėjusi JAV ambasadorė prie JT Linda Thomas-Greenfield (Linda Tomas Grinfild) pabrėžė, kad svarbu užtikrinti Pchenjanui taikomų sankcijų vykdymą.

Ji pridūrė, kad Vašingtonas šiuo metu bendradarbiauja su Seulu, Tokijumi ir kitomis šalimis, siekdamas užtikrinti stebėsenos grupės veiklos tęstinumą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius