-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 09 /18:15

Šiaurės Korėja paleido tris šalyje kalintus JAV piliečius, jie grįžta namo

JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, kad Pchenjanas paleido tris šalyje kalintus amerikiečius. Visi jie grįžta namo su Šiaurės Korėjoje trečiadienį besilankiusiu valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo, rašo BBC.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Džiaugiuosi galėdamas pranešti, kad valstybės sekretorius Mike'as Pompeo skrenda iš Šiaurės Korėjos su trimis nuostabiais džentelmenais, kurių visi labai laukia. Atrodo, jie jaučiasi gerai“, – parašė JAV lyderis socialiniame tinkle „Twitter“.

Šių trijų Amerikos piliečių Kim Dong-chulo, Kim Sang-duko ir Kim Hak-songo paleidimas nebuvo netikėtas. Jis laikomas Šiaurės Korėjos geros valios ženklu, ruošiantis D.Trumpo ir šalies lyderio Kim Jong Uno susitikimui.

Pietų Korėjoje gimęs amerikietis pastorius Kim Dong-chulas Šiaurės Korėjoje buvo sulaikytas 2015 metais ir apkaltintas šnipinėjimu. 2016-aisiais jam buvo skirta 10 metų sunkiųjų darbų.

Kim Hak-songas ir Kim Sang-dukas, dar žinomas kaip Tony Kimas, buvo sulaikyti pernai įtariant „priešiška veikla“. Jie abu dirbo užsienio protestantų įkurtame Pchenjano mokslo ir technologijų universitete.

D.Trumpas vėliau trečiadienį pasveikino Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno sprendimą paleisti tris Amerikos piliečius ir pavadino tai „teigiamu geros valios“ ženklu, trečiadienį pranešė Baltieji rūmai.

„Atrodo, kad šie trys amerikiečiai yra geros būklės, visi jie galėjo be pagalbos įlipti į lėktuvą“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovės spaudai Sarah Sanders pareiškime.

„Visi amerikiečiai laukia, kada galės pasveikinti juos namuose ir pamatyti juos sugrįžusius pas savo artimuosius“, – nurodoma jame.

„Prezidentas D.Trumpas vertina lyderio Kim Jong Uno sprendimą paleisti šiuos Amerikos piliečius ir laiko tai teigiamu geros valios ženklu“, – sakė S.Sanders.

M.Pompeo į Šiaurės Korėją atvyko jau antrąkart per kelias pastarąsias savaites, bet pirmąkart – eidamas JAV diplomatijos vadovo pareigas. Ši kelionė surengta prieš ateinantį mėnesį planuojamą precedento neturintį D.Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo

Nuo vasarį vykusios Pjongčango žiemos olimpiados Korėjos pusiasalyje sparčiai besivystantis santykių atšilimas sukūrė visiškai kitokią padėtį negu buvo praietais metais, kai Kim Jong Unas ir D.Trumpas svaidėsi asmeniniais įžeidimais ir tvyrojo grėsmė, kad gali kilti karas dėl Šiaurės Korėjos branduolinio ginklavimosi ir balistinių raketų programos.

„Manome, kad kuriasi ryšiai su Šiaurės Korėja, – D.Trumpas sakė per televiziją, kalbėdamas Baltuosiuose rūmuose. – Pažiūrėsim, kaip viskas klosis. Galbūt to nebus. Tačiau tai gali būti puikus dalykas Šiaurės Korėjai, Pietų Korėjai ir visam pasauliui.“

Vis tik potencialaus susitarimo detalės toli gražu nėra aiškios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius