Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja paskelbė apie „tūkstančius“ veikiančių savo urano sodrinimo centrifugų

Jongbjono branduoliniame centre įjungta „tūkstančiai centrifugų“, kurios sodrina uraną, antradienį paskelbė Šiaurės Korėjos televizija.
Jongbjono branduolinis centras iš palydovo
Jongbjono branduolinis centras iš palydovo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šiuo metu mes spartesniais tempais statome lengvojo vandens reaktorių ir jau įjungėme tūkstančius urano sodrinimo centrifugų“, kalbama oficialiame Šiaurės Korėjos pranešime, kurį cituoja naujienų agentūra AFP.

Tame pačiame pranešime tikinama, kad Šiaurės Korėjos branduolinė programa yra visiškai taiki ir skirta tik tam, kad būtų galima patenkinti šalies elektros energijos poreikius.

Dar prieš kelias dienas Pietų Korėjos žiniasklaida, remdamasi JAV eksperto duomenimis, paskelbė, kad jos šiaurinė kaimynė savo branduoliniame centre Jongbjone pradėjo statyti eksperimentinį lengvojo vandens reaktorių. Mokslininkas iš JAV Siegfriedas Heckeris taip pat pareiškė, kad Jongbjone veikia mažiausiai tūkstančio centrifugų sistema, o Šiaurės Korėjos specialistams jau pavyko pasigaminti mažai sodrinto urano.

Šiaurės Korėja jau du kartus – 2006 metų spalį ir 2009 metų gegužę – atliko branduolinio ginklo bandymus. Šie faktai verčia pasaulio bendruomenę abejoti Šiaurės Korėjos patikinimais, kad jos branduolinė programa turi tik taikių tikslų.

Po branduolinių bandymų praėjusių metų gegužę Jungtinių Tautų Saugumo taryba dar kartą sugriežtino sankcijas Šiaurės Korėjai. Tuo tarpu ši šalis pažadėjo į sankcijas atsakyti naujais branduolinio ginklo bandymais, tačiau šio grasinimo kol kas neįvykdė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius