Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 30 /14:47

Šiaurės Korėja paskelbė karą Pietų Korėjai

Šiaurės Korėja paskelbė, kad ji pereina į „karo būklę“ su Pietų Korėja. Apie tai šeštadienį pranešė naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi oficialiosios Šiaurės Korėjos naujienų agentūros skelbiama žinia.
Kim Jong Unas su Šiaurės Korėjos karo vadais
Kim Jong Unas su Šiaurės Korėjos karo vadais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, Šiaurės Korėjos pareiškime, kuris buvo išplatintas visose šios šalies valstybinėse įstaigose, kalbama, kad nuo šiol „visi klausimai tarp dviejų Korėjų bus sprendžiami pagal karo meto principus“.

Pareiškime taip pat kalbama, kad bet kokios provokacijos dviejų valstybių pasienyje sukels „didelio masto konfliktą ir branduolinį karą“.

APF primena, kad iš principo Šiaurės ir Pietų Korėjos ir taip yra kariaujančios valstybės, nes 1950–1953 metų Korėjos karas baigėsi paliaubomis, o ne taikos sutartimi. Kiek anksčiau šį mėnesį Šiaurės Korėja buvo paskelbusi, kad nutraukia su Pietų Korėja pasirašytą paliaubų sutartį protestuodama prieš bendras Pietų Korėjos ir JAV karines pratybas.

Kovo 26 dieną Šiaurės Korėjos valdžia pareiškė, kad šalis rengia raketų smūgį į žemyninę JAV teritoriją, o taip pat į amerikiečių karines bazes Ramiajame vandenyne. Kovo 29 dieną Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pasirašė įsakymą parengti smūgiams šalies strateginius raketinius dalinius.

Papildyta 8.56 val. JAV administracija teigia rimtai vertinanti Šiaurės Korėjo grasinimus. „Mes palaikome artimus kontaktus su mūsų sąjungininke Pietų Korėja“, – pabrėžė JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovė spaudai Caitlin Hayden.

Pasak jos, JAV toliau vykdo priemones, stiprinančias Pietų Korėjos saugumą, pavyzdžiui, didina antžeminių raketų gaudyklių sistemų skaičių pietinėje Korėjos pusiasalio dalyje.

Tuo metu Seulas pareiškė, kad Pchenjano pareiškime apie atnaujintą karą nemato nieko naujo. „Šiandieninis Šiaurės Korėjos pareiškimas – tai ne naujas grasinimas, o provokatyvių grasinimų serijos tęsinys“, – kalbama Pietų Korėjos gynybos ministerijos pareiškime, cituojamame naujienų agentūros AFP.

Agentūros šaltinis Pietų Korėjos gynybos ministerijoje sakė, kad nėra jokių ženklų, jog Šiaurės Korėja artimiausiu metu pradės puolimą.

Agentūros šaltinis Pietų Korėjos gynybos ministerijoje sakė, kad nėra jokių ženklų, jog Šiaurės Korėja artimiausiu metu pradės puolimą.

Rusija ragina laikytis didžiausio santūrumo (papildyta 14.47 val.)

Rusija šeštadienį paragino laikytis „didžiausio atsakingumo ir santūrumo“, kai Šiaurės Korėja pareiškė esanti „karo padėtyje“ su Pietų Korėja, taip pat perspėjo Seulą ir Vašingtoną nesiimti jokių provokacijų.

„Raginame visas šalis parodyti didžiausią atsakingumą ir santūrumą, ir kad niekas neperžengtų ribos, už kurios nebebūtų įmanoma grįžti atgal“, – Rusijos užsienio reikalų ministerijos (URM) specialusis pasiuntinys Šiaurės Korėjos reikalams Grigorijus Logvinovas sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

„Aišku, negalime likti abejingi, kai prie mūsų rytinių sienų vyksta įtampos didinimas, – pridūrė jis. – Visa tai negali nekelti nerimo.“

Pasak G.Logvinovo, Rusija palaiko „nuolatinį ryšį“ su savo partneriais, dalyvaujančiais šešiašalėse derybose dėl Pchenjano branduolinės programos – Šiaurės ir Pietų Korėja, Kinija, JAV ir Japonija.

Kitame pranešime „Interfax“ taip pat citavo vieną šaltinį URM, kuris gyrė Pietų Korėjos ir Jungtinų Valstijų pozicijas pastaruoju metu paaštrėjusioje priešpriešoje su Šiaurės Korėja.

„Padėtis, be abejo, labai įtempta ir pavojinga, bet vis dėlto yra vilties teikiančių momentų: JAV ir Pietų Korėjos reakcija pasverta ir tam tikra prasme rami, – agentūra citavo šaltinį. – Būtent dėl to įvykių vystymasis kol kas nėra negrįžtamo pobūdžio.“

„Dabar ne laikas svaidytis griaustiniais ir žaibais viešojoje erdvėje, – pridūrė šaltinis ministerijoje. – Atėjo laikas aktyviai neviešai diplomatijai, nukreiptai į politinių sprendinių paiešką, remiantis tarptautine teise, Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos sprendimais, kurie yra privalomo pobūdžio.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius