Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 11 /11:05

Šiaurės Korėja pasmerkė A. Blinkeno komentarus apie Pchenjano santykius su Maskva

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerija šeštadienį pasmerkė JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno) komentarus apie Pchenjano santykius su Maskva, teigdama, kad jie tik padidins pavojingą politinę ir karinę įtampą pusiasalyje.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Anksčiau šią savaitę A. Blinkenas buvo atvykęs į Seulą po to, kai dalyvavo Didžiojo septyneto (G-7) šalių užsienio reikalų ministrų susitikime Japonijoje. Jis susitiko su Pietų Korėjos prezidentu Yoon Suk-yeolu (Jun Sukjolu) ir kitais aukščiausio rango pareigūnais.

Vizito Pietų Korėjos sostinėje metu jis sakė, kad Pchenjano ir Maskvos kariniai ryšiai stiprėja ir yra pavojingi, ir paragino Pekiną, pagrindinį Pchenjano sąjungininką, sulaikyti branduolinį ginklą turinčią Šiaurės Korėją nuo destabilizuojamų veiksmų, tokių kaip draudžiami raketų bandymai.

Pchenjanas šeštadienį pasmerkė A. Blinkeną ir pareiškė, kad jo komentarai yra neatsakingi ir provokuojantys.

Pasak valstybinės Korėjos centrinės naujienų agentūros, Pchenjano užsienio reikalų ministerija pranešė, kad šios pastabos „tik didina pavojingą politinę ir karinę įtampą Korėjos pusiasalyje ir regione“.

„JAV turėtų priprasti prie naujos KLDR ir Rusijos santykių realybės“, – pridūrė ministerija, vartodama oficialų Šiaurės Korėjos pavadinimą.

Istorinėms sąjungininkėms Rusijai ir Šiaurės Korėjai taikomos tarptautinės sankcijos – pirmajai dėl invazijos į Ukrainą, o antrajai – dėl branduolinių ginklų ir raketų programų.

Didėjantis jų karinis bendradarbiavimas kelia susirūpinimą Ukrainai ir jos sąjungininkėms, ypač po Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino rugsėjį įvykusio susitikimo.

Seulas teigė, kad Pchenjanas mainais į patarimus dėl palydovinių technologijų nusiuntė milijoną artilerijos sviedinių Maskvos karui Ukrainoje paremti.

Pchenjanas šeštadienį pareiškė, kad „kad ir ką kiti sakytų, KLDR ir Rusijos draugiški ir bendradarbiavimu paremti santykiai, siekiantys nepriklausomybės, taikos ir draugystės, nuolat stiprės“.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) pirmadienį Seule susitiks su Pietų Korėjos kolega, Pietų Korėjai ir JAV stiprinant bendradarbiavimą gynybos srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius