-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja prašo JT imtis veiksmų dėl JAV įvykdyto „gangsteriško“ laivo perėmimo

Šiaurės Korėja pareikalavo, kad Jungtinės Tautos imtųsi „skubių priemonių“ ir padėtų Pchenjanui susigrąžinti prekinį laivą, konfiskuotą Jungtinių Valstijų.
Laivas „Wise Honest“
Laivas „Wise Honest“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vašingtonas praeitą savaitę pranešė perėmęs Šiaurės Korėjoje registruotą sausakrūvį „Wise Honest“, praėjus metams po šio laivo sulaikymo Indonezijoje. Vašingtonas argumentavo, kad šis laivas buvo naudojamas Pchenjanui paskelbtoms tarptautinėms sankcijoms pažeidinėti.

Laivas buvo konfiskuotas tvyrant padidėjusiai įtampai dėl Pchenjano pastarosiomis savaitėmis vykdytų karinių pratybų, įskaitant mažo ir vidutinio nuotolio raketų paleidimus.

Be to, vasarį Hanojuje įvykęs antrasis D.Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno iširo nepasiekus jokio susitarimo, Jungtinėms Valstijoms atsisakius nusileisti reikalavimams sušvelninti sankcijas, kol Pchenjanas dar nėra atlikęs jokių reikšmingų žingsnių savo branduolinio ginklavimosi programai stabdyti.

Penktadienį JT generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui išsiųstame laiške Šiaurės Korėjos nuolatinis atstovas prie JT Kim Songas rašo, kad laivo konfiskavimas yra „neteisėtas ir piktinantis veiksmas“, pranešė Pchenjano valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Šis nuosavybės teisių atėmimas aiškiai parodė, kad Jungtinės Valstijos iš tikrųjų yra gangsterių valstybė, visiškai nepaisanti tarptautinių įstatymų“, – sakoma laiške.

Šiaurės Korėjos atstovas prašo A.Guterreso „imtis skubių priemonių, kad prisidėtų prie stabilumo Korėjos pusiasalyje ir įrodytų JT nešališkumą“.

Anksčiau šią savaitę Pchenjanas, komentuodamas laivo perėmimą, pareiškė, jog šiuo žingsniu „atvirai atmetama“ per pirmąjį Kim Jong Uno ir D.Trumpo susitikimą, įvykusį praeitais metais Singapūre, pasirašyto susitarimo dvasia.

JT Saugumo Taryba yra keliskart paskelbusi sankcijų Šiaurės Korėjai už jos vykdomas branduolinių ginklų ir balistinių raketų kūrimo programas. Per antrąjį D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimą Vietname Pchenjanas primygtinai reikalavo, kad dalis šių suvaržymų būtų atšaukta, bet Vašingtonas nesutiko to padaryti, kol Šiaurės Korėja dar nėra atlikusi jokių reikšmingų žingsnių savo branduolinio ginklavimosi programai stabdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius