Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja ruošiasi paleisti palydovą (atnaujinta 13.00 val.)

Šiaurės Korėja ruošiasi iškelti į orbitą palydovą ir taip žengti „didelį žingsnį į priekį“, antradienį pranešė Pchenjano valstybinė žiniasklaida, nors užsienio žvalgybos tarnybos jau kelias savaites praneša apie komunistinės Šiaurės Korėjos pasiruošimus išbandyti tolimojo nuotolio raketą.
Raketos
Raketos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak Šiaurės Korėjos nacionalinio kosmoso komiteto (NKK), šiuo metu „sparčiai ruošiamasi“ paleisti raketą „Unha-2“, kuri iškels į orbitą bandomąjį ryšių palydovą „Kwangmyongsong-2“.

NKK nenurodė, kada startuos raketa.

Šiaurės Korėja pirmąkart oficialiai pranešė ketinanti paleisti palydovą, nors Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai perspėja to nedaryti.

Pasak apžvalgininkų, pastarieji Šiaurės Korėjos pareiškimai rodo, kad ši izoliuota šalis yra pasiruošusi atlikti dar vieną bandymą, pritrauksiantį viso pasaulio dėmesį.

Pchenjanas anksčiau yra išbandęs prisidengiant mėginimu paleisti palydovą. Pasak apžvalgininkų, pastarieji Šiaurės Korėjos pareiškimai rodo, kad ši izoliuota šalis yra pasiruošusi atlikti dar vieną bandymą, pritrauksiantį viso pasaulio dėmesį.

NKK nurodė, kad Šiaurės Korėja sėkmingai paleido pirmąjį palydovą 1998 metų rugpjūtį, o antrasis palydovas taptų svarbia šalies kosmoso programos gaire.

„Jeigu šio palydovo paleidimas bus sėkmingas, šalies mokslas ir kosminės technologijos žengs dar vieną didelį žingsnį stiprinant ekonominę galią“, – vieno NKK atstovo pranešimą anglų kalba citavo Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Tarptautinė bendruomenė vis garsiau ragina Šiaurės Korėją atsisakyti mėginimo paleisti jo toliausiai skriejančią raketą „Taepodong-2“, kuri teoriškai galėtų smogti Aliaskoje esantiems taikiniams.

Pietų Korėjos žiniasklaida pranešė, kad komunistinė šalis telkia raketos startui reikalingą techniką šiaurės rytų pakrantėje esančioje Musudan-ri raketų paleidimo aikštelėje.

Pchenjanas raketą „Taepodong-2“ pirmąkart išbandė 2006 metais, tačiau ši sprogo po 40 sekundžių nuo starto.

Antradienį paskelbtame NKK pranešime nurodoma, jog „taikus“ kosmoso naudojimas tapo pasauline kryptimi.

Šiaurės Korėja planuoja iškelti „praktinius palydovus, naudojamus ryšiams, naudingųjų iškasenų žvalgybai ir orų prognozėms“, o šios sritys bus labai svarbios tolesniam šalies ekonominiam vystymuisi „daugelį ateinančių metų“, pridūrė komiteto atstovas.

Reaguodamas į šį pranešimą vienas Japonijos URM pareigūnas sakė, kad Tokijas pasiruošęs bet kokiai galimai grėsmei ir „analizuoja bei tiria įvairią informaciją“.

Įtampa šiame regione labai padidėjo 1998, kai Šiaurės Korėjos paleista raketa praskriejo virš Japonijos pagrindinės salos. Šį bandymą Pchenjanas taip pat vadino mėginimu paleisti palydovą.

Praėjusią savaitę lankydamasi Seule JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton perspėjo Šiaurės Korėją nutraukti provokacijas ir pareiškė, kad bet koks raketos bandymas pažeistų Jungtinių Tautų (JT) rezoliucijas. JAV diplomatijos vadovė paragino Pchenjaną laikytis šešiašalėse derybose dėl branduolinio nusiginklavimo priimtų įsipareigojimų.

Pietų Korėja pavadino Pchenjano branduolinę ir raketų kūrimo programą rimta grėsme pasauliui.

Pietų Korėjos užsienio reikalų ministras Yu Myung-Hwanas perspėjo, kad bet koks komunistinės šalies raketos paleidimas pažeistų JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuri buvo priimta po Šiaurės Korėjos paskutiniojo raketų bandymo 2006 metais.

Pasak ministro, Pchenjanui nepaklusus neabejotinai būtų imtasi sankcijų.

Pranešama, kad Šiaurės rytų pakrantėje esančioje Musudan-ri paleidimo aikštelėje jau sumontuota stebėjimo įranga, tačiau raketa dar nepastatyta, Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“ citavo vieną žvalgybos šaltinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius