Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 14 /20:15

Šiaurės Korėja sako sulaukusi JAV pasiūlymo gruodį pratęsti branduolines derybas

Pchenjanas ketvirtadienį pranešė, kad JAV pasiūlė gruodį pratęsti įstrigusias branduolines derybas, siekiant spėti iki Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo administracijai pateikto termino – šių metų pabaigos – pateikti priimtiną pasiūlymą dėl tolesnio dialogo.
Trečią kartą susitiko Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas
Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurės Korėjos derybininkas Kim Myong Gilas aiškiai nepasakė, ar Pchenjanas ketina priimti tokį JAV pasiūlymą.

Jo teigimu, Šiaurės Korėja nesuinteresuota derėtis, jei šiomis derybomis siekiama laimėti laiko, o ne aptarti sprendimus.

Pasak jo, Šiaurės Korėja nenori derėtis „ne pirmos svarbos klausimais“, tokiais kaip galimi JAV pasiūlymai paskelbti paliaubomis pasibaigusio 1950-1953 metų Korėjos karo formalią pabaigą arba įkurti ryšių palaikymo įstaigą tarp šalių.

VIDEO: D.Trumpas prie vakarienės stalo: mūsų santykiai yra labai ypatingi

„Jeigu klausimus galima išspręsti derybų keliu, tai mes esame pasiruošę susitikti su JAV bet kur ir bet kada“, – sakė Kim Myong Gilas, ragindamas Vašingtoną pateikti esminį pasiūlymą, kaip jam atsisakyti savo „priešiškos politikos“ Šiaurės Korėjos atžvilgiu.

„Jeigu JAV vis dar vykdo savo piktą sumanymą ir nori mus nuraminti, siekdamos praleisti nurodytą šių metų pabaigos terminą, ką jau padarė KLDR ir JAV darbinio lygio derybose Švedijoje ankstyvą spalį, mes nenorime tokių derybų“, – pareiškė derybininkas, paminėdamas Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos akronimą.

Pchenjano ir Vašingtono derybų procesas yra įstrigęs nuo vasarį Hanojuje surengto Kim Jong Uno ir D.Trumpo susitikimo, iširusio abiem šalims nesutariant dėl siūlymų sušvelninti Pchenjanui taikomas sankcijas, ir galimų jo atsakomųjų žingsnių.

Praėjusį mėnesį Švedijoje vykusios darbinio lygio derybos nutrūko dėl, Šiaurės Korėjos žodžiais, amerikiečių „senojo nusistatymo ir požiūrio“.

Kim Myong Gilas, vyriausiasis Pchenjano delegacijos derybininkas Stokholmo derybose, pareiškė, kad D.Trumpo specialusis pasiuntinys Šiaurės Korėjai Stephenas Biegunas pasiūlė gruodį surengti dar vieną derybų ratą, tarpininkaujant trečiai neįvardintai šaliai.

„Negaliu suprasti, kodėl jis skleidžia vadinamąją KLDR ir JAV santykių per trečiąją šalį idėją, nepagalvodamas [kad gali] atvirai tiesiogiai susisiekti su manimi, jo dialogo partneriu, jeigu tik jis turi kokių nors pasiūlymų ar idėjų dėl KLDR ir JAV dialogo, – kalbėjo šiaurės korėjiečių diplomatas. – Toks jo elgesys verčia tik dar labiau abejoti JAV.“

Šis pareiškimas nuskambėjo praėjus dienai po to, kai Valstybės reikalų komisija, aukščiausioji Šiaurės Korėjos valdančioji institucija, išreiškė nepasitenkinimą planuojamomis bendromis JAV ir Pietų Korėjos karinėmis pratybomis ir perspėjo, kad Vašingtonui iškils „didesnė grėsmė“, jeigu jis ignoruos Kim Jing Uno nustatytą terminą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius