-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja savo naująjį aukščiausiąjį lyderį pagerbė dideliu kariniu paradu

Šiaurės Korėja ketvirtadienį surengė didelę velionio lyderio Kim Jong Ilo pagerbimo ceremoniją, kurioje dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių, o jo nepatyrusį jaunesnįjį sūnų ir įpėdinį paskelbė aukščiausiuoju partijos ir kariuomenės vadu.
Naujasis Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (centre)
Tribūnos centre stovėjo Kim Jong Unas, vilkintis juodą paltą. Valstybinė naujienų agentūra jį taip pat vadino partijos, valstybės ir armijos aukščiausiuoju lyderiu. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Gerbiamas draugas Kim Jong Unas yra aukščiausiasis mūsų partijos ir kariuomenės vadovas, paveldėjęs Kim Jong Ilo dvasią, lyderystę, asmenybę, moralę ir tvirtybę“, – sakė reprezentacinis valstybės vadovas Kim Yong Namas.

Kreipdamasis į didžiulę minią, susirinkusią apsnigtoje Pchenjano aikštėje, jis gyrė velionį Kim Jons Ilą už jo indėlį į „pasaulinę taiką ir stabilumą XXI šimtmetyje“.

Tribūnos centre stovėjo Kim Jong Unas, vilkintis juodą paltą. Valstybinė naujienų agentūra jį taip pat vadino partijos, valstybės ir armijos aukščiausiuoju lyderiu.

Ceremonija Kim Il Sungo aikštėje, pavadintoje komunistinės valstybės įkūrėjo ir Kim Jong Ilo tėvo vardu, baigs 13 dienų trukusį gedulą po 69 metų lyderio mirties gruodžio 17 dieną nuo širdies smūgio.

Vidurdienį vietos (5 val. Lietuvos) laiku velionis lyderis Šiaurės Korėjoje buvo pagerbtas trimis tylos minutėmis. Tuo metu savo sirenas buvo įjungę laivai ir traukiniai.

Šis ceremonija vyko po trečiadienį surengtų pompastiškų laidotuvių, kurios, pasak analitikų, turi įtvirtinti dar 30 metų nesulaukusio Kim Jong Uno įvaizdį. Šis anksčiau mažai žinomas Kim Jong Ilo sūnus atsidūrė dėmesio centre per pastaruosius dvejus metus.

Lyderio sūnus paveldėjo bauginantį palikimą: didelį maisto stygių šalyje, braškančią ekonomiką, didelį energijos išteklių stygių ir branduolinę programą, kuri Pchenjaną supriešino su Vakarų valstybėmis.

JT agentūros nurodo, kad pagalba maistu reikalinga 6 mln. šiaurės korėjiečių – ketvirtadaliui šios šalies gyventojų.

„Didi draugo Kim Jong Ilo širdis liovėsi plakusi... Tokia netikėta ir ankstyva netektis – didžiausias ir labiausiai neįsivaizduojamas praradimas mūsų partijai ir revoliucijai“, – Kim Yong Namas sakė miniai nuo susijaudinimo virpančiu balsu.

Šiaurės Korėja „pavers sielvartą tūkstantį kartų didesne stiprybe ir narsa, vadovaujant draugui Kim Jong Unui, ir tvirtai žygiuos Songuno keliu, nubrėžtu didžiojo lyderio Kim Jong Ilo“, – pridūrė jis.

Šiaurės Korėjos oficialioji Songuno ideologija teigia, kad kariuomenės, kurią sudaro 1,2 mln. karių, poreikiai yra svarbesni negu civiliniai uždaviniai.

Kitas oratorius Kim Jong Gakas pareiškė, kad kariuomenė bus ištikima jaunajam lyderiui, kuris jau turi generolo laipsnį, tačiau nėra tarnavęs ginkluotosiose pajėgose.

„Mūsų liaudies kariuomenė tarnaus draugui Kim Jong Unui, mūsų revoliucinių pajėgų vadui, ir toliau palaikys bei užbaigs Songuno laimėjimus, (pasiektus) didžiojo lyderio Kim Jong Ilo“, – sakė jis.

Primindamas, kad velionis lyderis įsakė kariuomenei gerai tarnauti generolui Kim Jong Unui, jis pareiškė, kad visi kariai „taps jį saugančia siena“.

VIDEO: Kim Jong-il given military funeral in North Korea

Kim Jong Gakas vadovauja kariuomenės administracija ir organizacijai.

Tribūnoje greta naujojo lyderio stovėjo Šiaurės Korėjos generalinio štabo viršininkas Ri Yong Ho, Kim Jong Gakas, Kim Yong Namas, aukšti valdančiosios Darbininkų partijos pareigūnai Kim Ki Manas ir Choe Thae-bokas, taip pat gynybos ministras Kim Yong Chunas.

Kol kas neaišku, ar tribūnoje taip pat buvo Kim Jong Uno dėdė Jang Song Thaekas. Analitikai prognozuoja, kad jis bus įtakingas jaunojo lyderio patarėjas.

Atminimo ceremonija buvo baigta artilerijos saliutu.

Mirus Kim Jong Ilui, Šiaurės Korėjos propagandos mašina liaupsino tiek jį, tiek Kim Jong Uną, kuris jau yra paskelbtas „didžiuoju įpėdiniu“.

Kim Jong Unas vadovavo trečiadienį tris valandas trukusiai laidotuvių procesijai, kurią stebėjo tūkstančiai karių ir civilių, išsirikiavusių snieguotose Pchenjano gatvėse. Daugelis žmonių verkė ir daužė kumščiais įšalusią žemę.

Naujasis lyderis nepridengta galva ir be pirštinių ėjo šalia jo tėvo karstą vežančio automobilio, kuris išvažiavo iš Kumsusano memorialinių rūmų, o vėliau į juos grįžo.

Kim Jong Uno dalyvavimas labai skyrėsi nuo 1994 metais vykusių Kim Il Sungo laidotuvių, kai Kim Jong Ilas nelydėjo jo tėvo karstą vežančio kortežo, pažymėjo Pietų Korėjoje įsikūrusio Korėjos gynybos analizių instituto ekspertas Baek Seung-joo.

Šiaurės Korėjos valdančiosios partijos laikraštis „Rodong Sinmun“ trečiadienį pažymėjo, kad Kim Jong Ilas suteikė Šiaurės Korėjai orumo – šalis „gamino ir leido dirbtinius Žemės palydovus, pasigamino branduolinių ginklų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius