Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja sėkmingai išbandė naują raketos variklį

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas stebėjo naujo raketos variklio bandymą ir nurodė ruoštis paleisti kosminį palydovą, antradienį paskelbė valstybinė žiniasklaida, o ši informacija rodo, kad Pchenjanas gali artimiausiu laiku atlikti draudžiamą didelio nuotolio raketos bandymą.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / „Scanpix“/AP nuotr.

Jungtinės Tautos ir daugelis šalių laiko Šiaurės Korėjos kosminių skrydžių programą kaip priedangą balistinių raketų technologijų bandymams. Be to, Pchenjanas atvirai kuria raketas, galinčias nešti branduolinius užtaisus ir smogti JAV žemyninei daliai.

Kim Jong Unas stebėjo, kaip išbandomas galingas raketinis variklis, kuris gali būti panaudotas sukonstruoti raketai nešėjai, pajėgiai iškelti palydovą į geostacionariąją orbitą iš Sohė kosminio centro šalies šiaurės vakaruose, nurodė valstybinė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Pranešime pažymima, kad Kim Jong Unas liepė pareigūnams ir mokslininkams kuo greičiau baigti pasiruošimus palydovo paleidimui, nors „priešai taikos griežtas sankcijas ir stengiasi uždusinti“ Šiaurės Korėją.

Pietų Korėjos ginkluotųjų pajėgų štabų vadų komiteto atstovas Jeon Ha-kyu sakė, kad Seulas yra įsitikinęs, jog Šiaurės Korėja išbandė didelio nuotolio balistinės raketos variklį. Pietų Korėjos žiniasklaida prognozavo, kad Šiaurės Korėja gali paleisti didelio nuotolio raketą maždaug spalio 10 dieną, kai bus minimos valdančiosios Darbininkų partijos įkūrimo 71-osios metinės.

Anksčiau šį mėnesį Šiaurės Korėja įvykdė savo penktąjį branduolinį bandymą. Pietų Korėja ir JAV pareigūnai savo ruožtu pažadėjo paskelbti daugiau sankcijų ir didinti spaudimą Pchenjanui. Pastarasis branduolinis sprogdinimas, galingiausias iš iki šiol atliktų šioje komunistinėje valstybėje, buvo surengtas minint Šiaurės Korėjos įkūrimo 68-ąsias metines.

Jungtinės Tautos jau paskelbė griežčiausias sankcijas per pastaruosius du dešimtmečius po Šiaurės Korėjos sausį įvykdytos ketvirtojo branduolinio bandymo.

Nuo 2012 metų pabaigos Pchenjanas iškėlė į orbitą du kosminius palydovus. Kiekvienas toks didelio nuotolio raketų paleidimas išprovokuodavo naujas tarptautines sankcijas ir pasmerkimą.

Šiaurės Korėja tvirtina, kad branduoliniai ginklai ir raketos jai reikalingi apsiginti nuo JAV keliamos karinės grėsmės.

Pietų Korėjoje laikoma apie 28,5 tūkst. JAV karių, regione tebetvyrant didelei įtampai nuo 1950-1953 metų Korėjos karo, užbaigto tik paliaubomis, o ne taikos sutartimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius