Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja stiprindama naujojo lyderio pozicijas pridėjo jam naują titulą

Šiaurės Korėja pirmadienį pridėjo svarbų titulą sparčiai stiprinamoms naujojo nepatyrusio lyderio pozicijoms – paskelbė jauniausią velionio lyderio Kim Jong Ilo sūnų svarbios institucijos valdančiojoje partijoje vadovu.
Kim Jong Unas (centre) prie tėvo karsto
Kim Jong Unas (centre) prie tėvo karsto / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Valdančiosios partijos laikraštis „Rodong Sinmun“ paskelbė Kim Jong Uną jos Centro komiteto pirmininku – šis žingsnis, pasak ekspertų, rodo, kad įpėdinis rengiasi perimti visišką slaptai gyvenančios valstybės kontrolę.

„Atiduokime gyvybes, kad apsaugotume partijos Centro komitetą, kuriam vadovauja brangus draugas Kim Jong Unas“, – raginama laikraštyje.

Kim Jong Unas, kuriam dar nėra 30-ies, po tėvo mirties gruodžio 17 dieną jau buvo paskelbtas „didžiu įpėdiniu“ ir pajėgų „aukščiausiuoju vadu“.

Paprastai Centro komiteto – aukščiausios sprendimus priimančios institucijos – vadovas būna ir partijos generalinis sekretorius. Anksčiau šis postas priklausė Kim Jong Ilui, kuris mirė nuo širdies smūgio, būdamas 69 metų amžiaus.

„Jong Unas oficialiai dar neperėmė generalinio sekretoriaus posto, bet tikimasi, kad paveldės ir jį, ir kitus tėvo turėtus postus“, – žurnalistams sakė Pietų Korėjos universiteto „Dongguk“ profesorius Kim Yong Hyunas.

Velionis Kim Jong Ilas taip pat pirmininkavo visagalei Nacionalinei gynybos komisijai ir ginkluotosioms pajėgoms, kurias sudaro 1,19 mln. žmonių.

Oficialiai aukščiausias Kim Jong Uno postas šiuo metu yra partijos Centrinės karinės komisijos vicepirmininkas.

Pietų Korėjos delegacijos susitiko su naujuoju Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu

Dviejų delegacijų iš Pietų Korėjos vadovai pirmadienį Pchenjane susitiko su Šiaurės Korėjos naujuoju lyderiu Kim Jong Unu, atvykę pareikšti užuojautos dėl jo tėvo Kim Jong Ilo mirties, pranešė Suvienijimo ministerija Seule.

Oficialiai aukščiausias Kim Jong Uno postas šiuo metu yra partijos Centrinės karinės komisijos vicepirmininkas.

Ministerijos atstovas nurodė, kad velionio Pietų Korėjos prezidento Kim Dae-jungo našlė Lee Hee-ho ir įmonių grupės „Hyundai“ valdybos pirmininkė Hyun Jung-eun pagerbė mirusį Šiaurės Korėjos lyderį Kumsusano memorialiniuose rūmuose ir išreiškė užuojautą Kim Jong Unui.

Ministerija neturėjo daugiau informacijos apie šį susitikimą, kuris tapo pirmuoju Pietų Korėjos atstovų susitikimu su Kim Jong Unu po to, kai jis buvo paskelbtas savo tėvo „didžiuoju įpėdiniu“.

89 metų Lee Hee-ho ir 56 metų Hyun Jung-eun pirmadienį kirto smarkiai įtvirtintą abiejų šalių sieną atvyko į Šiaurės Korėjos sostinę.

„Tikiuosi, kad mūsų vizitas Šiaurėje padės pagerinti Pietų ir Šiaurės santykius“, – Lee Hee-ho sakė prieš pervažiuodama sieną su savo padėjėjais.

Seulas atsisakė leisti kitoms gedėtojų delegacijoms vykti į kaimyninę šalį, o Pchenjanas šį sprendimą vadina nežmonišku.

Planuojama, kad Pietų Korėjos delegacijos grįš antradienį. Kim Jong Ilo valstybinės laidotuvės vyks trečiadienį.

Pietų Korėja neleido šiauriečių aktyvistams įrengti atminimo vietos Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong Ilui

Pietų Korėjos policija pirmadienį pranešė neleidusi Šiaurės Korėją palaikantiems aktyvistams įrengti Seule atminimo vietos mirusiam šios šalies lyderiui Kim Jong Ilui.

Pareigūnai atitvėrė teritoriją netoli sostinės rotušės ir neleido prieiti aktyvistams, kurie mėgino pastatyti Kim Jong Ilo portretą ir padėti prie jo gėlių. Netoliese surengtam mitingui prieš Pchenjano režimą nebuvo trukdoma.

„Visi tėvynainiai Pietų Korėjoje, kaip galutinio susivienijimo partneriai, neabejotinai turėtų pareikšti giliausią užuojautą dėl velionio Kim Jong Ilo“, – sakoma Šiaurės Korėją palaikančios organizacijos pranešime.

Pietų Korėjos prokurorai pareiškė, kad 35 metų Hwang Hye-ro bus nubausta pagal griežtą saugumo įstatymą, draudžiantį šalies piliečiams girti Šiaurės Korėją ir jos komunistinį režimą.

Jos tinklalapyje buvo paskelbtas užrašas „Ilsėkis ramybėje, Kim Jong Ilai“.

Seulo nacionalinio universiteto studentų miestelyje pietiniame sostinės rajone vieno fakulteto darbuotojai ir universiteto apsaugininkai išardė altorių, įrengtą Šiaurės Korėjai prijaučiančių studentų, nurodė policija.

Praeitą savaitę paskelbta žinia apie Kim Jong Ilo mirtį išprovokavo konservatyvių pažiūrų aktyvistų ir pabėgėlių iš Šiaurės Korėjos mitingus, kuriuose kaimyninės šalies lyderio mirtis buvo vadinama džiaugsmu visai žmonijai.

Prancūzijoje gyvenanti Pietų Korėjos kairiųjų pažiūrų aktyvistė Hwang Hye-ro aplankė Šiaurės Korėją, į kurią atvyko per Pekiną pagerbti velionio Kim Jong Ilo, nors Seulas yra uždraudęs savo piliečiams lankytis kaimyninėje šalyje.

Pietų Korėjos prokurorai pareiškė, kad 35 metų Hwang Hye-ro bus nubausta pagal griežtą saugumo įstatymą, draudžiantį šalies piliečiams girti Šiaurės Korėją ir jos komunistinį režimą.

Pchenjanas sekmadienį pasmerkė Pietų Korėjos veiksmus dėl Kim Jon Ilo mirties, grasindamas „katastrofinėmis pasekmėmis“ dvišaliams santykiams, jeigu Seulas nesušvelnins suvaržymų savo piliečiams, norintiems atvykti pareikšti užuojautos į Šiaurės Korėją.

Abi šalys dar nėra sudariusios oficialios taikos po 1950–1953 metais vykusio Korėjos karo, kuris buvo užbaigtas tik paliaubomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius