Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 07 /10:58

Šiaurės Korėja žada plėsti ir intensyvinti karines pratybas

Šiaurės Korėjos kariuomenės vadai pažadėjo plėsti ir intensyvinti karines pratybas, šaliai siekiant užtikrinti pasirengimą karui, antradienį, prieš didžiulį paradą, pranešė šalies valstybinė žiniasklaida.
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas / „AP“/„Scanpix“

Pranešimas pasirodė po to, kai praėjusią savaitę Pietų Korėja ir JAV surengė bendras oro pajėgų pratybas.

Pažadas buvo duotas pirmadienį per posėdį, kuriam vadovavo šalies lyderis Kim Jong Unas.

Darbotvarkėje dominavo „klausimas dėl pastovaus [kariuomenės] operacijų ir kovinių pratybų plėtimo ir intensyvinimo... griežtai tobulinant pasirengimą karui“, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Šiaurės Korėjos centrinės karinės komisijos pasitarimas surengtas iš komercinių palydovų padarytoms nuotraukoms rodant, kad Pchenjane tikriausiai intensyviai rengiamasi paradui prieš svarbias šio mėnesio valstybines šventes.

Trečiadienį Šiaurės Korėja minės savo ginkluotųjų pajėgų įkūrimo metines, o vasario 16-ąją – „Švytinčios žvaigždės dieną“. Pastaroji šventė yra Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il Sungo sūnaus ir Kim Jong Uno tėvo Kim Jong Ilo gimimo metinės.

Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komitetas antradienį pranešė atidžiai stebintis rajonus aplink Pchenjano paradų repeticijų vietą ir nurodė, kad pastarosiomis dienomis ten „labai padaugėjo karių ir transporto priemonių“.

Šiaurės Korėjos balionas

Po metus trukusių sankcijas pažeidžiančių Šiaurės Korėjos ginklų bandymų Seulas ir Vašingtonas ėmėsi stiprinti bendras karines pratybas. Tai piktina Pchenjaną, tokias pratybas laikantį invazijos repeticijomis.

Praėjusią savaitę saugumo sąjungininkės surengė bendras oro pratybas, kuriose dalyvavo strateginiai bombonešiai ir slapti naikintuvai. Pchenjanas perspėjo, kad tai gali „įžiebti visiškai atvirą konfrontaciją“.

Jų pirmosios šiais metais bendros pratybos surengtos kitą dieną po to, kai JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas ir jo kolega iš Pietų Korėjos pažadėjo stiprinti bendradarbiavimą saugumo srityje, kad reaguotų į vis agresyvėjančios branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos veiksmus.

Pastarosios užsienio reikalų ministras pareiškė, kad dėl bendrų pratybų suintensyvinimo buvo peržengta „kraštutinė raudona linija“.

Pirmadienį Seulo gynybos ministerija pranešė, kad Šiaurės Korėjos balionas savaitgalį kirto jos oro erdvę, bet padarė išvadą, kad jis nekelia grėsmės.

Pasak naujienų agentūros „Yonhap News“, kuri rėmėsi pareigūnais, manoma, kad tai buvo meteorologinis balionas, o ministerija sakė, kad ėmėsi tam tikrų priemonių, tačiau nepateikė išsamesnės informacijos.

Pranešimas pasirodė po to, kai Vašingtonas numušė įtariamą Kinijos šnipinėjimo balioną, o Pekinas pareiškė, kad tai buvo civilinis dirižablis, į JAV oro erdvę įskridęs netyčia.

Stiprinti kariuomenę

Ekspertai teigia, kad pirmadienį vykusiame Šiaurės Korėjos vadovybės susitikime siekta pabrėžti šalies pasirengimą atremti artėjančias bendras Pietų Korėjos ir Jungtinių Valstijų karines pratybas, taip pat pabrėžti, kad šalis pasirengusi tikram karui.

„Šiaurės Korėja užsimena apie galimybę ateityje imtis karinių veiksmų vardan operatyvinių ir kovinių mokymų bei pasirengimo karui“, – sakė Korėjos nacionalinio susivienijimo instituto tyrėjas Hong Minas.

Seule įsikūrusio Šiaurės Korėjos studijų universiteto profesorius Yang Moo-jinas pridūrė, kad susitikimas parodė Pchenjano pasiryžimą „agresyviai stiprinti savo kariuomenę“.

Kim Jong Unas neseniai paragino „eksponentiškai didinti“ Pchenjano branduolinį arsenalą, įskaitant masinę taktinių branduolinių ginklų gamybą ir naujų raketų, skirtų branduoliniams atsakomiesiems smūgiams, kūrimą.

Jis taip pat sakė, kad jo šalis, reaguodama į JAV ir Pietų Korėjos „priešiškumą“, 2023 metais privalo „nepaprastai sustiprinti karinius raumenis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius