Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėjai vis agresyviau grasinantis D.Trumpas prieš du dešimtmečius žadėjo „derėtis kaip išprotėjęs“

JAV žvalgybos agentūroms paskelbus, kad Šiaurės Korėja turi branduolinę galvutę, kurią gali nešti raketa, tarp Donaldo Trumpo ir Pchenjano pareigūnų prasidėjo žodžių karas, labai greitai galintis virsti milijonus mirčių atnešančiais kariniais veiksmais. D.Trumpo grasinimai darosi vis agresyvesni, nors 1999-aisiais viename interviu jis tikino, kad „tapęs prezidentu derėtųsi kaip išprotėjęs“.
Donaldas Trumpas
Šiaurės Korėjai vis agresyviau grasinantis D.Trumpas prieš du dešimtmečius žadėjo „derėtis kaip išprotėjęs“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Anksčiau šią savaitę D.Trumpas pagrasino Pchenjanui smogti „ugnimi ir įniršiu“, jei jis ir toliau kels grėsmę JAV saugumui.

„Geriau tegul Šiaurės Korėja nebegrasina Jungtinėms Valstijoms, – D.Trumpas sakė savo golfo klube Naujajame Džersyje. – Kitu atveju jiems bus atsakyta su tokia ugnimi ir įniršiu, kokio pasaulis dar nematė.“

Savo ruožtu Šiaurės Korėja grasina atakuoti JAV priklausančią Guamo salą Ramiajame vandenyje, kurioje veikia keletas amerikiečių karinių bazių. Anot Pchenjano, karinis planas bus parengtas iki šio mėnesio vidurio.

Ketvirtadienį paklaustas, ar jo grasinimas „smogti ugnimi ir įniršiu“ nebuvo pernelyg griežtas, JAV prezidentas atsakė, kad „galbūt jis buvo nepakankamai griežtas“.

Prezidentas perspėjo, kad režimas patirtų tokias problemas, su kuriomis „yra susidūrusios vos kelios valstybės“, jei Šiaurės Korėja tęs veiksmus prieš JAV.

Vis dėlto 1999-aisiais diplomatiškumu nepasižymintis D.Trumpas buvo kur kas labiau nusiteikęs derėtis. Duodamas interviu žurnalistui Timui Russertui, jis sakė, kad tapęs prezidentu su Šiaurės Korėja „derėtųsi kaip išprotėjęs“.

VIDEO: D.Trumpas 1999 m.: „Jei aš būčiau prezidentas, su Šiaurės Korėja derėčiausi kaip išprotėjęs“

„Po trejų ar ketverių metų tie vyrukai gali turėti branduolinius ginklus, nukreiptus į visą pasaulį, ypač į JAV. Ar negeriau būtų išspręsti šią realią potencialią, neįtikėtiną didžiausią, na, mes galime kalbėti apie ekonomiką ar socialinę apsaugą, bet didžiausia problema šiame pasaulyje yra branduolinis ginklavimasis“, – kalbėjo prezidentas.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas perspėjo, kad ginkluotas konfliktas su Šiaurės Korėja būtų katastrofiškas, ir teigė, jog kol kas situaciją bandoma spręsti diplomatinėmis priemonėmis.

Tokiai D.Trumpo retorikai ekspertai negaili kritikos.

„Mėginti grasinimais perspjauti Šiaurės Korėją yra panašu į mėginimą melstis uoliau negu popiežiui“, – tviterio žinutėje rašo Seule įsikūrusio Jonsėjaus universiteto profesorius adjunktas Johnas Delury.

Saugumo reikalų apžvalgininkas Ankitas Panda pridūrė: „Trumpo komentarai buvo pavojingi ir neįprasti. Šiaurės Korėjos grasinimas taip pat buvo konkretus, bet nebuvo neįprastas.“

JAV Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto narys demokratas Eliotas Engelis smerkė D.Trumpą, kad šis nubrėžė „absurdišką“ raudoną liniją Kim Jong Unui, nes šis neišvengiamai ją peržengs.

„Šiaurės Korėja – reali grėsmė, bet prezidento nesantūri reakcija kelia mintį, kad jis galbūt svarsto panaudoti Amerikos branduolinius ginklus atsakydamas į Šiaurės Korėjos despoto bjaurų komentarą“, – sakoma E.Engelio pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius