-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šiaurės Korėjoje – isteriškas mirusio lyderio apraudojimas

Viešose vietose grupėmis stovintys ar net klūpantys ir isteriškai raudantys žmonės – tokie vaizdai pirmadienį atskriejo iš Šiaurės Korėjos, gedinčios savaitgalį mirusio ilgamečio šalies lyderio Kim Jong Ilo.
Šiaurės Korėjos gyventojai gedi mirusio šalies lyderio Kim Jong-Ilo.
Šiaurės Korėjos gyventojai gedi mirusio šalies lyderio Kim Jong-Ilo. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai kiek gluminantys vaizdai, ypač žinant, kad šalies ekonominė situacija itin prasta ir kad daugybė šiaurės korėjiečių gyvena itin skurdžiai.

Tarptautinių santykių ekspertai tokią žmonių reakciją į lyderio mirtį aiškina Šiaurės Korėjoje įtvirtintu asmenybės kultu.

„Šiaurės Korėjoje išliko labai daug totalitariniams režimams būdingų elementų, – 15min.lt sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) ekspertas Konstantinas Andrijauskas. – Šioje šalyje asmenybės kultas yra bene didžiausias pasaulyje. Tai vizija, kad lyderis yra viskas.“

VIDEO: North Koreans weeping hysterically over the death of Kim Jong-il

Šios valstybės lyderiai buvo apipinti įvairiais mitais ir legendomis. „Tai mitai, legendos apie potencialaus šalies lyderio, Kim Jong Uno, senelį, tėvą, jų gimimo aplinkybes. Apie tai, kad jie nepaprastai protingi, nepaprastai įžvalgūs, – aiškino K.Andrijauskas. – Šios asmenybės buvo nupieštos tarsi turinčios pusdievio statusą. Jie buvo vedliai, visų Šiaurės Korėjos žmonių tėvai.“

Tačiau tarptautinių santykių ekspertas taip pat atkreipė dėmesį, kad Šiaurės Korėja nebėra tokia uždara visuomenė, kaip kad prieš 15–20 metų. „Iš šios šalies mus pasiekiantys vaizdai tikrai nereiškia, kad jie atspindi visos visuomenės nuotaikas. Šiaurės Korėjos valdžia mums rodo tai, ką mes, jų manymu, turėtume matyti. Tačiau tai nereiškia, kad visi šios šalies gyventojai yra tokios nuomonės“, – kalbėjo K.Andrijauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius