-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šiaurės Korėjos diktatoriaus moterys: auksinio narvelio kalinės

Tikima, kad viena iš Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Ilo silpnybių buvo jaunos moterys. Tad jis, esą, turėjo daugybę meilužių. Tačiau dauguma iš jų diktatoriaus gyvenime ir šalies valdyme neatliko jokio vaidmens. Tarp kelių moterų, kurių santykiai su Kim Jong Ilu buvo ilgalaikiai, yra ir Ko Young Hee – naujojo Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno motina, rašo „Los Angeles Times“.
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-Ilas (2000 m. birželio 15 d.)
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Ilas (2000 m. birželio 15 d.) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1967 metais Kim Young Soon dirbo šokėja Šiaurės Korėjos sostinėje Pchenjane, kai ją aplankiusi geriausia draugė pribloškė neįtikėtina naujiena. „Kraustausi gyventi į rūmus“, – tada pareiškė Sung Hye Rim, žymi šalies aktorė. Moteris ketino apsigyventi kartu su „hermitų karalystės“ sosto įpėdiniu, tuomečio šalies vadovo Kim Il Sungo sūnumi Kim Jong Ilu.

Kim Young Soon šis netikėtas romanas atrodė tarsi bloga pasaka, beveik neturinti galimybių baigtis laimingai. Blogiausia tai, kad jos draugė aktorė jau buvo susituokusi.

„Aš jos paklausiau: „Kaip dėl tavo vyro?“, tačiau ji nieko neatsakė, – neseniai duotame interviu pasakojo šiuo metu Seule gyvenanti Kim Young Soon, iš Šiaurės Korėjos pabėgusi prieš dešimtį metų. – Daugiau jos nebeklausinėjau.“

Jokio rimto vaidmens nevaidino

Sung Hye Rim – pirmoji iš kelių moterų, siejamų su neseniai mirusiu Šiaurės Korėjos diktatoriumi. Jis mirė gruodžio 17 dieną, sulaukęs 69 metų.

Pakvaišęs dėl kokybiškų cigarų, konjako ir moterų, Kim Jong Ilas turėjo daugybę meilužių. Ypač tada, kai po tėvo mirties 1994 metais šalies valdžią perėmė į savo rankas. Tarp daugybės trumpalaikių romanų buvo keturi, trukę gan ilgai. Jų pasekmės – mažiausiai šeši buvusiam Šiaurės Korėjos lyderiui gimę vaikai.

Būti Šiaurės Korėjos lyderio meile yra prakeiksmas, o ne palaima.

Tačiau artimi santykiai su minėtos šalies diktatoriumi toli gražu nereiškė, kad šios moterys turėjo jam ar šalies valdymui kokią nors įtaką. Pasak apžvalgininkų, jos veikiau gyveno savotiškame antrame plane. Buvo tarsi auksinio narvelio kalinės.

„Rūmų moterys iš tiesų neatliko jokio rimto vaidmens, – sakė knygos „Kim Jong Ilas: Šiaurės Korėjos mylimas lyderis“ autorius Michaelas Breenas. – Jos galbūt išsakydavo savo nuomonę, kaip antai „Man nepatinka šis žmogus“ ar „Man nepatinka anas asmuo“, tačiau jų vaidmuo iš esmės apsiribojo romantiniu ir namų moters vaidmeniu“.

Kim dinastijoje, visgi, buvo ir akivaizdžių išimčių. Antai pirmoji Kim Il Sungo žmona, Kim Jong Suk, buvo jauna revoliucionierė, padėjusi kovoti su japonų okupantais. Kim Jong Ilo mama buvo garbinama kaip tautos „moteris generolė“. Ji mirė 1949 metais per gimdymą.

Iš kitų Šiaurės Korėjos rūmų moterų išsiskyrė ir ilgalaikė Kim Jong Ilo partnerė Ko Young Hee – Kim Jong Uno, jauniausiojo mirusio diktatoriaus sūnaus, kurį Kim Jong Ilas pasirinko savo pasekėju, motina. Yra įsitikinusių, kad Ko Young Hee buvo Kim Jong Ilo gyvenimo meilė, turėjusi įtakos jo sprendimams.

„Ji buvo ta, kurią Kim Jong Ilas mylėjo labiausiai“, – kalbėdamas apie Ko Young Hee, kuri 2004-aisiais mirė Paryžiuje nuo krūtinės vėžio, teigė knygos „Karas ir taika: kas laukia Šiaurės Korėjos po Kim Jong Ilo mirties?“ autorius Jang Sung Minas.

Manoma, kad būtent ji įtikino savo vyrą anksčiau laiko panaikinti savo svainiui Jang Sung Taekui skirtą namų areštą. „Ji jam pasakė: „Paleisk jį. Tau reikia jo talento“, – teigė knygos autorius.

Šie žodžiai tapo pranašiški: Jang Sung Taekas ir jo žmona Kim Kyong Hui – vienintelė Kim Jong Ilo sesuo – tapo naujojo Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno globėjais, kai šis vos prieš kurį laiką perėmė nuskurdusios šalies valdymą.

Įkalino šeimos narius

Visos kitos moterys rūmuose neatliko jokio vaidmens. „Su šiomis moterimis buvo elgiamasi tarsi senais Korėjos dinastijos laikais, – sakė ang Sung Minas. – Jų vaidmuo labai priminė kai kurių musulmonių moterų vaidmenį šiandien: jos buvo laikomos už uždarų durų namų, kuriuose dominavo vyrai.“

Sung Hye Rim, anot apžvalgininkų, gyvenimas greičiausiai buvo pats blogiausias iš visų Kim Jong Ilo moterų. Be galo mėgęs teatrą ir kiną, Kim Jong Ilas su Sung Hye Rim susipažino po vieno spektaklio. „Ji buvo be galo moteriška, štai kodėl ji jam taip patiko“, – per interviu pasakojo Kim Young Soon.

Kim Jong Ilas net nepranešė savo tėvui apie tai, kad Sung Hye Rim yra jo gyvenime. Netrukus po to kai jie pradėjo kartu gyventi, Kim Il Sungas nurodė savo sūnui vesti Kim Young Sook – aukšto rango kariuomenės generolo dukterį. Ji tapo vienintele oficialia mirusio Šiaurės Korėjos diktatoriaus žmona.

Abi moterys, anot apžvalgininkų, gyveno skirtingose rūmuose. Iki šiol neaišku, kiek Kim Young Sook žinojo apie savo konkurentę, pagimdžiusią pirmąjį Kim Jong Ilo sūnų – Kim Jong Namą. Apie anūką nuo Kim Il Sungo slėpta daugybę metų.

„Sklido gandai, kad Sung Hye Rim nuvyko į ligoninę gimdyti Jong Namo, kai čia pasirodė Kim Jong Ilo žmona, – sakė Michaelas Breenas. – Pasakojama, kad Sung Hye Rim buvo išlaipinta per langą ir paslėpta krūmuose.“

Išsiskyrusi, penkeriais metais vyresnė nei Kim Jong Ilas, Sung Hye Rim greičiausiai būtų užtraukusi rūmams gėdą. Todėl Šiaurės Korėjos slaptoji policija įkalino daugybę Sung Hye Rim draugų ir šeimos narių, baimindamasi, kad šie neprasitartų apie Sung Hye Rim santykius su Kim Jong Ilu.

Tarp įkalintų buvo ir geriausia Sung Hye Rim draugė – Kim Young Soon, kuri kartu su visa savo šeima buvo išsiųsta į gulagą. Čia mirė moters tėvai, vyras ir sūnus.

Pasak ekspertų, Sung Hye Rim, išsigandusi savo meilužio pykčio priepuolių, pabėgo į Rusiją, kur mirė 2002 metais.

Paskutinė Kim Jong Ilo gyvenimo moteris, su kuria užsimezgė ilgalaikiai santykiai, buvo Kim Ok – pianistė ir Šiaurės Korėjos lyderio sekretorė nuo 1980-ųjų. 2008-aisiais, po to, kai Kim Jong Ilą ištiko pirmasis insultas, moteris tapo vyro prižiūrėtoja ir mėgavosi įtaka, kurios neturėjo nė viena iš jos pirmtakių. Ji duodavo tiesioginius nurodymus režimo atstovams. Anot gandų, ji Kim Jong Ilui gali būti pagimdžiusi dukterį. Kim Ok lydėjo Kim Jong Ilą kelionėje į Kiniją, įvykusią likus nedaug laiko iki jo mirties.

Kol kas stebėtojams dar nepavyko atskleisti, ar Kim Jong Uno gyvenime yra reikšminga antroji pusė. Tačiau autorius Jang Sung Minas bet kuriai potencialiai rūmų moteriai turi palinkėjimą: svajokit atsargiai.

„Būti Šiaurės Korėjos lyderio meile yra prakeiksmas, o ne palaima“, – įsitikinęs jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius