-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėjos dronas šnipinėjo JAV priešraketinės gynybos sistemą Pietų Korėjoje

Pietų Korėja antradienį pranešė, kad bepilotė skraidyklė, tikriausiai pasiųsta Šiaurės Korėjos, šnipinėjo šalyje dislokuotą JAV priešraketinės gynybos sistemą, bet galiausiai sudužo. Nedidelės skraidyklės su vaizdo kamera liekanos praeitą savaitę buvo rastos Pietų Korėjos kariškių kalvotoje vietovėje. Aparatas sudužo netoli smarkiai įtvirtintos sienos, skiriančios abi Korėjos pusiasalio valstybes.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kariškiai išanalizavo 64 gigabaitų talpos kameros atmintinę ir nurodė, kad šis aparatas buvo panaudotas šalyje dislokuotai Didžiausio aukščio oro erdvės gynybos sistemai (Terminal High Altitude Area Defense, THAAD) šnipinėti.

„Patvirtinta, kad ji buvo nufotografavusi THAAD“ Songdžu apskrityje, antradienį žurnalistams sakė vienas Gynybos ministerijos pareigūnas.

Jis sakė, jog turima „didelių įtarimų“, kad šį droną pasiuntė Šiaurės Korėja, nes anksčiau į šalies teritoriją Pchenjanas buvo pasiuntęs panašių aparatų.

Skraidyklė, skridusi 2–3 km aukštyje, pradėjo fotografuoti už kelių kilometrų į šiaurę nuo Pietų Korėjos pietvakariuose esančios Songdžu apskrities. Aparatas praskrido virš THAAD dislokavimo vietos ir, nulėkęs dar kelis kilometrus į pietus, pasuko atgal, aiškino ministerijos atstovas.

Atminties kortelėje rasta šimtai nuotraukų, mažiausiai dešimtyje jų matoma THAAD dislokavimo vieta.

„Jau išdėstyti du raketų leidimo įrenginiai ir šios sistemos raketų valdymo radaras taip pat matomi nuotraukose“, – sakė pareigūnas.

Manoma, kad aparatas nukrito pristigęs degalų. Pareigūnai sakė, kad atliekama tolesnė analizė ir aiškinamasi, ar skraidyklė galėjo išsiųsti padarytas 10 nuotraukų, kuriose matomi THAAD objektai.

Seulas pernai sutiko priimti šią amerikiečių priešraketinės gynybos sistemą, kad apsisaugotų nuo branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos potencialių raketų atakų. Šis žingsnis smarkiai supykdė Kiniją, manančią, kad THAAD gali sukelti pavojų jos pačios kariniam potencialui.

Du raketų leidimo įrenginiai jau buvo dislokuoti, bet Seulas nusprendė sustabdyti bet kokius dislokavimus, kol naujojo prezidento Moon Jae-ino nurodymu bus atliktas poveikio aplinkai vertinimas.

Pietų Korėja ne kartą kaltino Šiaurės Korėją, kad ši siunčia skraidykles šnipinėti kitapus budriai saugomos sienos.

Pernai sausį Pietų Korėjos kariai paleido įspėjamųjų šūvių į numanomą Šiaurės Korėjos bepilotę skraidyklę, įskridusią į šalies teritoriją ties vakariniu sienos ruožu.

Skraidyklė, skridusi 2–3 km aukštyje, pradėjo fotografuoti už kelių kilometrų į šiaurę nuo Pietų Korėjos pietvakariuose esančios Songdžu apskrities.

2015 metų rugsėjį Pietų Korėja paskelbė pavojų oro erdvės gynybos daliniuose ir pasiuntė atakos sraigtasparnį bei naikintuvą perimti sieną kirtusio drono, bet ta operacija nebuvo sėkminga.

Metais anksčiau vienas Pietų Korėjos žvejys rado sudužusią skraidyklę netoli salos, esančios prie abiejų šalių ginčijamos sienos Geltonojoje jūroje.

2014-aisiais sudužusių dronų su vaizdo kameromis rasta trijose vietose netoli sienos.

Atlikus bendrą tyrimą su JAV ekspertais Seulas paskelbė, kad šie aparatai buvo pasiųsti Šiaurės Korėjos ir kad jie buvo užprogramuoti praskristi virš Pietų Korėjos karinių objektų.

Pasak Seulo pareigūnų, 2014 metais aptiktos skraidyklės tikriausiai vykdė žvalgybos misijas. Jose buvo sumontuotos Japonijoje pagamintos kameros; jomis fotografuota Pietų Korėjos prezidentūra – Mėlynieji rūmai – ir kitos vietos. Seulo tyrėjai padarė išvadą, kad šie aparatai neturėjo galimybių tiesiogiai siųsti padarytų nuotraukų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius