Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėjos lyderis ekonomikos padėtį palygino su 10-o dešimtmečio badmečiu

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas paragino leistis į naują „didelių pastangų reikalaujantį žygį“ ekonominiams sunkumams įveikti, pirmą kartą palygindamas juos su praėjusio amžiaus 10-o dešimtmečio badmečiu, pareikalavusiu šimtų tūkstančių gyvybių.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kim Jong Unas anksčiau sakė, kad Šiaurės Korėja yra atsidūrusi blogiausioje per savo istoriją padėtyje dėl kelių veiksnių, įskaitant koronaviruso pandemiją, tarptautines sankcijas ir stichinių nelaimes, dėl kurių šalis pernai prarado nemažą dalį derliaus. Tačiau jis pirmą kartą viešai palygino dabartinę padėtį su pražūtingu badmečiu.

Šiaurės Korėjos stebėjimo grupės neužfiksavo jokių masinio bado ar humanitarinės katastrofos ženklų. Tačiau Kim Jong Uno komentarai visgi rodo, kaip rimtai jis žiūri į dabartinius sunkumus, kuriuos užsienio stebėtojai vadina rimčiausiu išbandymu šalies lyderiui per beveik dešimtmetį trunkantį jo valdymą.

„Priešakyje mūsų laukia daug kliūčių ir sunkumų, ir mums nebus lengva įgyvendinti VIII partijos suvažiavime priimtus sprendimus“, – ketvirtadienį valdančiosios partijos žemesnio rango narių konferencijoje sakė Kim Jong Unas.

Jį citavo valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Nusprendžiau prašyti Korėjos darbininkų partijos visų lygių organizacijų, įskaitant jos Centro komitetą ir visų partijos skyrių sekretorius, surengti naują, sunkesnį, didelių pastangų reikalaujantį žygį, siekiant bent šiek tiek palengvinti mūsų žmonių naštą“, – sakė jis.

Kim Jong Unas tai pareiškė užbaigdamas tūkstančių valdančiosios partijos skyrių sekretorių susitikimą. Antradienį atidarydamas susitikimą jis sakė, kad šaliai atsidūrus visų laikų blogiausioje padėtyje, nuo partijos skyrių priklausys, ar žmonių gyvenimo lygis gerės.

Sausį per valdančiosios partijos suvažiavimą Kim Jong Unas pavedė pareigūnams vystyti save aprūpinančią ekonomiką, mažinti priklausomybę nuo importo ir didinti vartojimo prekių gamybą. Tačiau analitikai sako, kad Šiaurės Korėjos problemos yra dešimtmečius trunkančio blogo ekonomikos valdymo, izoliacijos ir sankcijų, paskelbtų dėl draudžiamų ginkluotės programų, rezultatas.

Pekino duomenys rodo, kad Šiaurės Korėjos prekybos su Kinija – pagrindine jos prekybos partnere ir pagalbos teikėja – apimtys pernai susitraukė maždaug 80 proc., Pchenjanui uždarius šalies sienas, kad apsisaugotų nuo koronaviruso pandemijos.

Ekspertai sako, kad Šiaurės Korėja neturėjo kito pasirinkimo, nes silpnai šalies sveikatos apsaugos sistemai būtų labai sudėtinga susidoroti su didesnio masto viruso protrūkiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius