-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 24 /07:59

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas atvažiavo į Rusiją

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas trečiadienį ryte atvyko į Rusiją ir pradėjo pirmąjį savo vizitą šioje šalyje, per kurį susitiks su prezidentu Vladimiru Putinu.
Vladimiras Putinas ir Kim Jong Unas
Vladimiras Putinas ir Kim Jong Unas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį Vladivostoko uostamiestyje prie Ramiojo vandenyno įvyksiantis Kim Jong Uno ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimas bus pirmosios tiesioginės Šiaurės Korėjos lyderio derybos su kitos valstybės vadovu po vasarį Hanojuje surengto jo nesėkmingo viršūnių susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Kim Jong Uno šarvuotas traukinys 10 val. 30 min. vietos (3 val. 30 min. Lietuvos) laiku atvažiavo į Chasano stotį Primorės krašte prie sienos su Šiaurės Korėja. Čia lyderį pasveikino tautiniais drabužiais vilkinčios moterys su duona ir druska.

Chasano stotyje, į kurią atvyko Kim Jong Uno traukinys, yra įsikūrę Rusijos ir Šiaurės Korėjos draugystės namai, taip pat vadinami „Kim Il Sungo nameliu“. Jis buvo pastatytas 1986 metais, šio buvusio Šiaurės Korėjos lyderio vizito išvakarėse. Šiame pastate anksčiau važiuodami į Rusiją pakeliui sustodavo ir apsilankydavo Šiaurės Korėjos lyderiai Kim Ir Sungas ir Kim Jong Ilas.

„Džiaugiuosi, kad atvykau į Rusiją“, – izoliuotos šalies lyderio žodžius citavo Rusijos Tolimųjų Rytų Primorės krašto administracija.

VIDEO: Šiltas Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Unas sutikimas: džiaugiuosi, kad atvykau į Rusiją

Šiaurės Korėjos lyderį pasitiko Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Igoris Morgulovas, Rusijos ambasadorius Šiaurės Korėjai Aleksandras Macegora, Tolimųjų Rytų ir Arkties plėtros ministras Aleksandras Kozlovas ir Primorės krašto gubernatorius Olegas Kožemiaka.

Vėliau trečiadienį Kim Jong Unas turėtų atvykti į Vladivostoką, kur įvyks jo derybos su V.Putinu.

Anksčiau Šiaurės Korėjos oficiali naujienų agentūra KCNA pranešė, kad Kim Jong Uno traukinys pajudėjo į Rusiją, o šalies lyderį lydi užsienio reikalų ministras Ri Yong Ho, po viršūnių susitikimo Vietname žurnalistams pareiškęs, kad šalies pozicija „niekada nepasikeis“.

Už kelių kilometrų nuo Vladivostoko esančioje Rusų saloje, kur ketvirtadienį susitiks Kim Jong Unas ir V.Putinas, jau antradienį gatvėse plevėsavo Šiaurės Korėjos ir Rusijos vėliavos. Viršūnių susitikimas turėtų vykti salos universiteto miestelio teritorijoje.

Praėjusiais metais prasidėjus diplomatiniam procesui dėl Pchenjano branduolinės programos, V.Putinas ne kartą kvietė Kim Jong Uną atvykti vizito į Rusiją.

Nuo 2018 metų kovo Kim Jong Unas keturiskart susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, tris kartus – su Pietų Korėjos vadovu Moon Jae-inu, dukart su D.Trumpu ir kartą su Vietnamo prezidentu.

Analitikai sako, kad dabar Kim Jong Unas siekia užsitikrinti platesnę tarptautinę paramą, į aklavietę patekus deryboms su Vašingtonu.

Vakarų diplomatai savo ruožtu sako, jog turint galvoje drastiškai sumenkusį Rusijos tarptautinį vaidmenį, dabar šalies užsienio politikos varomąja jėga yra „reikšmingumo paieškos“.

Hanojuje Kim Jong Unas reikalavo nedelsiant sušvelninti sankcijas, įvestas šaliai dėl jos branduolinės ir balistinių raketų programų. Tačiau derybos žlugo nesutarus, ko Pchenjanas pasirengęs atsisakyti mainais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius