Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėjos lyderis stebėjo naujo tipo raketų paleidimą

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas asmeniškai dalyvavo šaliai šeštadienį paleidžiant raketas, pranešė Šiaurės Korėjos žiniasklaida.
Kim Jong Unas kalbėjo net septynias valandas
Kim Jong Unas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Raketos buvo paleistos tam, kad Korėjos liaudies armijos vadovybei būtų patvirtintos ir pademonstruotos naujos ginkluotės sistemos, kuri bus tiekiama kariuomenės daliniams, charakteristikos ir galia“, – sekmadienį pranešė Korėjos centrinė telegrafo agentūra.

Agentūra pažymėjo, jog raketų paleidimą asmeniškai stebėjęs Šiaurės Korėjos lyderis pareiškė, kad „nuolatinis nuosavų naujų ginkluotės sistemų atsiradimas tampa dideliu įvykiu vystantis ir keičiantis mūsų valstybės ginkluotosioms pajėgoms“.

„Naujojo tipo ginkluotės sistemos, kurias mes neseniai sukūrėme, taip pat taktinės ir strateginės ginkluotės sistemos, kurios tebėra kuriamos, padarys lemiamą įnašą realizuojant strateginį partijos planą radikaliai pakeisti nacionalinės gynybos strategiją“, – Šiaurės Korėjos lyderį cituoja Korėjos centrinė telegrafo agentūra.

Anot Pietų Korėjos naujienų agentūros „Yonhap“, stebėtojai mano, jog Šiaurės Korėjos šeštadienį paleistos raketos gali būti JAV kariuomenės taktinio raketų komplekso ATACMS arba rusiškos balistinės raketos „Iskander“ Šiaurės Korėjos versija.

Pietų Korėjos jungtinis štabų vadų komitetas šeštadienį informavo, kad raketos buvo paleistos apie 6 val. 45 min. ir 6 val. 50 min. iš teritorijos šalia Sončono šalies vakarinėje dalyje. Jos nuskriejo 410 kilometrų ir buvo pakilusios į 50 km aukštį. Tai jau trečias Šiaurės Korėjos raketų paleidimas šiais metais.

„Scanpix“/AP nuotr./Kim Jong Unas
„Scanpix“/AP nuotr./Kim Jong Unas

Raketų paleidimą iš Šiaurės Korėjos taip pat patvirtino Japonijos gynybos ministerija. Pastaroji patvirtino, kad raketos Japonijos išskirtinės ekonominės zonos nepasiekė.

Šiaurės Korėjos vadovybė ištisus dešimtmečius buvo kritikuojama tarptautinės bendruomenės, kad Pchenjanas prioritetais laiko kariuomenės plėtros ir branduolinių ginklų programas, užuot stengęsis tenkinti visuomenės poreikius – net ir kilus badui.

Pchenjanas savo ruožtu laiko kariuomenės stiprinimą būtinu savo saugumui dėl, anot jo, gresiančios Amerikos agresijos.

Šiaurės Korėjai taikoma virtinė sankcijų dėl jos branduolinių ginklų ir raketų programų.

Viltys, jog keli Šiaurės Korėjos lyderio ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimai atneš reikšmingą pažangą pastangoms denuklearizuoti Korėjos pusiasalį, pastaruoju metu subliūško, įstrigus deryboms. Pchenjanas savo ruožtu toliau stiprina savo karinius pajėgumus, sako analitikai.

Naujausiu paleidimu Pchenjanas „tęsia tarptautinę strategiją mėginti normalizuoti savo raketų bandymus“, naujienų agentūrai AFP sakė Seule veikiančio Ewhos universiteto profesorius Leifas-Ericas Easley.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius