-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 03 16 /14:28

Šiaurės Korėjos UR ministras susitiko derybų su Švedijos premjeru

Švedijoje viešintis Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras penktadienį Stokholme susitiko derybų su šalies premjeru Stefanu Lofvenu. Derybos surengtos pasirodžius pranešimams, kad Švedija galėtų atlikti tam tikrą vaidmenį organizuojant tikėtiną JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimą. „Jie susitiko. Neatskleisime, apie ją buvo kalbama“, – naujienų agentūrai AFP sakė S.Lofveno atstovas spaudai Jonatanas Holstas.  
Ri Yong Ho Šveidjoje
Ri Yong Ho Šveidjoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ri Yong Ho į Stokholmą atskrido tiesioginiu reisu iš Pekino ketvirtadienį vakare. Jį lydi Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos Šiaurės Amerikos departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Choe Kang Ilas.

Ketvirtadienį vėlai vakare ir penktadienį ryte Ri Yong Ho buvo susitikęs derybų su Švedijos užsienio reikalų ministre Margot Wallstrom. Švedų pareigūnai sakė, kad šiose diskusijose daugiausiai dėmesio ketinta skirti Korėjos pusiasalio denuklearizacijos temai bei galimam D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimui.

Ri Yong Ho ar M. Wallstrom neplanuoja paskelbti jokio viešo pareiškimo, tačiau Švedijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad pasibaigus deryboms išplatins oficialų pareiškimą.

Kai kurios Švedijos ir užsienio žiniasklaidos priemonės pranešė, kad Ri Yong Ho liks Švedijoje iki sekmadienio, kad galėtų surengti daugiau susitikimų. Švedijos pareigūnai šių pranešimų nepatvirtino.

Švedija diplomatinius santykius su Šiaurės Korėja palaiko nuo 1973 metų. 1975-aisiais šalis atidarė savo diplomatinę atstovybę Pchenjane, kuri buvo pirmoji Vakarų valstybės ambasada šioje izoliuotoje valstybėje.

Švedijos ambasada Pchenjane atstovauja JAV, Kanados ir Australijos diplomatiniams interesams Šiaurės Korėjoje ir vaidina svarbų vaidmenį palaikant diplomatines derybas.

„Pasirengusi imtis vaidmens“

Tarptautinė žiniasklaida spėlioja, kad Švedija gali prisidėti organizuojant D.Trumpo ir Kim Jong Uno istorinį susitikimą arba jis galėtų įvykti šioje šalyje.

Švedijos URM atsisakė komentuoti tokią galimybę, tik informavo, kad Ri Yong Ho ir švedų pareigūnų derybose daugiausia bus kalbama apie Švedijos konsulines funkcijas atstovaujant JAV, Kanados ir Australijos interesams Šiaurės Korėjoje.

„Jie taip pat aptars saugumo padėtį Korėjos pusiasalyje, kuri yra itin aktualus Jungtinių Tautų darbotvarkės klausimas“, – rašoma URM pranešime.

Švedija šiuo metu yra viena iš 10 nenuolatinių JT Saugumo tarybos narių.

Po ne vieną mėnesį tvyrojusios didžiulės įtampos ir žvanginimo ginklais D.Trumpas priėmė pasiūlymą surengti viršūnių susitikimą su Kim Jong Unu. Šį pasiūlymą jam perdavė Pietų Korėjos pasiuntiniai, kiek anksčiau Pchenjane susitikę su Šiaurės Korėjos lyderiu.

Tačiau kol kas konkreti susitikimo data ar vieta nepaskelbti, be to, Šiaurės Korėja iki šiol nėra patvirtinusi, kad iš tiesų pateikė tokį pasiūlymą.

S.Lofvenas ketvirtadienį sakė, kad Švedija „pasirengusi“ imtis tam tikro vaidmens, jei bus paprašyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius