Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Ilas atvyko derybų į Rusiją

Uždaro būdo Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Ilas šeštadienį savo šarvuotu traukiniu atvyko į Rusiją ir planuoja susitikti su jos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu, pranešė Kremlius.
Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Ilo nuotraukos suklastotos?
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Ilas. / „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.

Tikimasi, kad per pirmąjį nuo 2002 metų vizitą Rusijoje Kim Jong Ilas Sibire tarsis su Kremliaus vadovu dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos, dvišalių ekonomikos projektų ir didėjančios maisto krizės izoliuotoje komunistinėje šalyje.

„Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo ir Kim Jong llo susitikimas bus pagrindinis šio vizito renginys“, – sakoma Kremliaus pranešime, kuriame taip pat nurodoma, jog Šiaurės Korėjos lyderis taip pat aplankys Tolimųjų Rytų ir Sibiro regionus.

Kremlius daugiau šio vizito detalių neatskleidė, tačiau vienas Tolimųjų Rytų regiono pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, jog Kim Jong Ilo traukinys kirto sieną anksčiau šeštadienį.

Kim Jong Ilas paskutinį kartą Rusijoje lankėsi 2002 metais ir susitiko Vladivostoke su tuomečiu prezidentu Vladimiru Putinu.

Planuojama, jog per šį vizitą Kim Jong Ilas vėliau šią savaitę susitiks su D.Medvedevu Sibiro mieste Ulan Udėje netoli Baikalo ežero.

Šis vizitas buvo surengtas stiprėjant nuogąstavimams dėl Šiaurės Korėjoje didėjančios maisto krizės, keliančios pavojų šimtams tūkstančių žmonių.

Rusijos URM penktadienį pranešė, kad Maskva pasiųs Šiaurės Korėjai 50 tūkst. tonų kviečių, siekiant padėti Pchenjanui įveikti „didelį maisto produktų stygių“.

Padėtis tapo tokia grėsminga, jog vis daugiau Šiaurės Korėjos gyventojų priversti valgyti žolę, nurodė Europos Komisija.

Pasak Seule įsikūrusio Šiaurės Korėjos studijų universiteto profesoriaus Yang Moo-Jino, Kim Jong Ilas per naujausią vizitą Rusijoje tikriausiai sieks užsitikrinti pagalbą maistu ir ekonomikos ištekliais.

Profesorius mano, jog taip pat tikėtina, kad per abiejų šalių lyderių susitikimą Maskva išreikš palaikymą Kim Jong Ilo planams perduoti valdžią savo jauniausiajam sūnui Kim Jong Unui, taip pat bus aptartas Rusijos indėlis siekiant atnaujinti įstrigusias šešiašales derybas dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos.

Maskva istoriškai palaiko glaudžius santykius su komunistiniu Pchenjanu, o Kim Jong Ilo vizitas veikiausiai bus pateikiamas kaip Rusijos diplomatinė pergalė, įrodanti šalies gebėjimą derėtis su tarptautinės bendruomenės atstumtais režimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius