Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sicilijos sostinė atgimsta – ar menas padės įveikti mafiją?

Dar visai neseniai šis miestas liūdnai garsėjo mafijos gaujų karais. Kariaujantys mafijozai varžovus šaudydavo tiesiog gatvėse ir valstybės lėšomis statėsi bjaurias daugiaaukštes vilas, tuo metu didžioji dalis senamiesčio byrėjo ir nyko.
Meno instaliacijos Palerme
Meno instaliacijos Palerme / „The New York Times“/Gianni Cipriano nuotr.

Tačiau Palermo valdžiai galiausiai pavyko sutramdyti mafiją ir šis miestas, Sicilijos sostinė, šiandien atrodo visai kitaip.

Ant pastatų fasadų įprasta matyti prieš mafiją agituojančius plakatus, o gatvėse šurmuliuoja turistai. Tačiau ramybė Palerme trapi ir nemažai žmonių tebesibaimina, kad mafija gali sugrįžti.

Esminis posūkis Palerme buvo Giovanni Falcone, teisėjo, pradėjusio kovoti su mafijos įtaka ir nutiesusio kelią teisėtvarkos atkūrimui, nužudymas.

Mafija atkeršijo 1992 metais nužudydama G.Falcone per bombardavimą, kuris sukėlė siaubą gyventojams ir suvienijo juos prieš gangsterius.

30-ųjų G.Falcone nužudymo metinių proga Palermas neseniai pristatė meno instaliacijų seriją, primenančią žmonėms apie tuos niūrius metus, kai miestą valdė mafija ir skatinančią vietos gyventojus atsispirti pogrindyje tebegyvuojančio organizuoto nusikalstamumo įtakai.

Kūriniai yra viešosios meno programos „Spazi Capaci“ dalis, jie buvo pristatyti publikai tą dieną, kai Palerme taip pat buvo surengta Falcone atminimo ceremonija, kurioje dalyvavo dešimtys garbingų asmenų, įskaitant Italijos prezidentą Sergio Mattarella.

Vis dėlto ši meno iniciatyva nėra vien iškilminga akcija – daugelis kūrinių sukėlė karštas diskusijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius