Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šie metai gali būti karščiausi nuo 1880-ųjų

Šie metai gali būti patys šilčiausi nuo 1880-ųjų, kai pradėti registruoti tikslūs temperatūros duomenys, tvirtina meteorologai.
Sausra
Sausra / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmas 2010 metų pusmetis atnešė šilčiausius orus, kokie kada nors buvo užregistruoti. Birželis buvo ketvirtas mėnuo iš eilės, kai termometro stulpelio žyma buvo aukštesnė nei bet kada anksčiau per keturis mėnesius nuo kovo, rašo telegraph.co.uk interneto svetainė.

Įrašai liudija, kad 2010-ieji kol kas lenkia 1998-uosius, kurie nušlavė visus iki tol buvusius temperatūros rekordus. „2010-ieji bus beveik tokie pat kaip 1998-ieji arba pagerins visus tada pasiektus rekordus“, – sakė Andrew Watsonas, Rytų Anglijos universiteto profesorius.

Per periodą nuo sausio iki birželio meteorologai užregistravo didžiausią bendrą žemės ir vandens paviršiaus temperatūrą, nuo 1880-ujų, kai pradėti registruoti patikimi temperatūros duomenys.

Bendra žemės ir vandens temperatūra per pirmuosius šešis šių metų mėnesius siekė vidutiniškai 14,2 laipsnio pagal Celcijų. Tai yra 0,68 laipsnio šilčiau negu pirmų šešių mėnesių vidurkis per visą XX amžių. Birželis taip pat buvo 0,68 laipsnio šiltesnis nei šio mėnesio vidurkis per XX amžių.

Kitas svarbus kriterijus, liudijantis pasaulinį atšilimą, yra Arkties ledo danga, kurios plotas yra susitraukęs gerokai smarkiau nei bet kada.

Visa tai, anot telegraph.co.uk, gali būti ženklas, kad Žemė artėja prie didžiulės katastrofos.

Jungtinės Tautos įspėjo, kad jeigu nebus sumažintos šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos, pasaulio termometro stulpelis gali pakilti 6 laipsniais aukščiau nei prieš industrializaciją. Tai esą didžiulius mūsų planetos plotus paverstų negyvenamais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius