Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Siera Leonėje vyksta atidėtas prezidento rinkimų antrasis ratas

Siera Leonėje šeštadienį vyksta antrasis prezidento rinkimų turas, kuris buvo kelioms dienoms atidėtas, teismui suabejojus pirmojo rinkimų rato rezultatais.
Rinkimai Siera Leonėje
Rinkimai Siera Leonėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vakarų Afrikos valstybėje balsavimas vyksta ramiai, o rinkėjų aktyvumas mažesnis nei per pirmąjį turą, kuris vyko kovo 7 dieną. Šalyje sustiprinta apsauga, daugelyje gatvių šventinį savaitgalį ramu.

Antrojo rinkimų turo nugalėtojui reiks padėti Siera Leonei atsigauti po 2014–2016 metais siautusios Ebolos viruso epidemijos ir rugpjūtį įvykusios mirtinos purvo nuošliaužos, per kurią sostinėje Fritaune žuvo apie 1 tūkst. žmonių.

Antrasis rinkimų turas buvo numatytas antradienį, tačiau buvo atidėtas, kai valdančiosios partijos narys pateikė prašymą teismui dėl pirmojo turo metu užfiksuotų pažeidimų. Buvo paskelbtas laikinas draudimas ruoštis balsavimui. Šis draudimas atšauktas savaitės pradžioje, o rinkimų komisija paprašė daugiau laiko pasiruošimui.

Nuo 2007 metų šalies nevaldžiusios opozicinės Siera Leonės liaudies partijos (SLPP) kandidatas per pirmąjį rinkimų turą surinko 43,3 proc. balsų, o valdančiosios „Visos liaudies kongreso“ (APC) – 42,7 procento.

Opozicija kreipimąsi į teismą pavadino vilkinimo taktika, o jos kandidatas, buvęs kariuomenės lyderis Julius Maada Bio apkaltino prezidentą Ernestą Bai Koromą ir jo vadovaujamą partiją „stumiant valstybę chaoso link“.

E.B.Koroma prezidento poste dirbo dvi kadencijas ir, pagal konstituciją, nebegali dalyvauti rinkimuose.

Tuo tarpu 2012 metais pralaimėjęs prezidento rinkimus J.M.Bio juose dalyvauja antrą kartą. Politikas tikisi, kad jį parems rinkėjai, balsavę už per pirmąjį turą eliminuotus 14 kandidatų.

Nuo 2002 metų, kai pasibaigė žiaurus pilietinis karas, Siera Leonėje rinkimai vyksta jau ketvirtą kartą. Ankstesni rinkimai buvo surengti 2012 metais ir daugiausia buvo taikūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius