-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sikorskis ir Schvede pagerbė povandeninio laivo „Orzel“ atminimą

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis ir Estijos karinių jūrų pajėgų vadas Igoris Schvede ketvirtadienį iš minų tralerio "Ugandi" nuleido į Talino įlankos vandenis vainikus povandeniniam laivui "Orzel" atminti.

„Tai labai graži apraiška draugystės, kurios nuoširdumu mes neabejojame, nes tai ne vienintelė tokia apraiška. Vos prieš kelias dienas, kai įvyko tragedija Smolenske, mes gavome ne tik jūsų prezidento ar ministro pirmininko, bet ir visų Estijos gyventojų užuojautą. Lenkija tai vertina“, – pareiškė R.Sikorskis.

Jis taip pat sakė, jog lenkai vertina tai, kad "estai nepaleido torpedų į povandeninį laivą „Orzel“.
Povandeninis laivas „Orzel“ atplaukė prie Talino krantų 1939 metų rugsėjo 14 dieną. Kitą dieną Estija, Vokietijos ir SSRS spaudžiama, sulaikė povandeninį laivą.

Povandeninis laivas „Orzel“ naktį į rugsėjo 18–ąją pabėgo iš Talino, kai Lenkijos jūreiviai sužinojo, kad išvakarėse SSRS kariuomenė įžengė į Lenkiją.

Estijos jūreiviai, buvę povandeniniame laive, išsilaipino Švedijoje.

Sovietų Sąjunga rugsėjo 19 dieną pareiškė protestą Estijai, kaltindama ją neutralumo pažeidimu. SSRS panaudojo šį incidentą kaip vieną dingsčių sudaryti vadinamąją sutartį dėl bazių, atveriančią kelią į Estijos aneksiją.

Rugsėjo 28 dieną Estija ir SSRS sudarė savitarpio pagalbos paktą, pagal kurį Sovietų Sąjunga gavo galimybę naudotis Estijos oro uostais, kranto baterijomis ir uostais ir įvedė į šalį keliasdešimt tūkstančių karių.

Povandeninis laivas "Orzel" pasiekė Anglijos krantus, o jo įgula buvo įtraukta į Britanijos karinio laivyno Šiaurės Jūroje sudėtį.

1940 metų birželio 8 dieną neišaiškintomis aplinkybėmis povandeninis laivas žuvo atlikdamas kovinę užduotį netoli Helgolando salos, kurioje buvo Vokietijos karinių jūrų pajėgų bazė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius