Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Silvio Berlusconi fenomenas

Nuo tos dienos, kai po 2008 metais vykusių rinkimų Silvio Berlusconi suformavo trečiąją savo vyriausybę, įvyko daugiau nei 51 balsavimas dėl pasitikėjimo šiuo politiku ir jo valdžia. Nepaisant to, skandalingasis Italijos premjeras iki šios dienos vadovauja savo šaliai, rašo BBC.
PETA tikisi, kad Silvio Berlusconi pavyzdys įkvėps šeimininkus savo augintinių sterilizacijai.
PETA tikisi, kad Silvio Berlusconi pavyzdys įkvėps šeimininkus savo augintinių sterilizacijai. / PETA nuotr.

Treji sėkmingi rinkimai – 1994, 2001 ir 2008 metais – ir dvi nesėkmės 1996-aisiais bei 2006-aisiais. Keturi tebesitęsiantys teismai ir mažiausiai 23 su korupcija susiję teisminiai tyrimai, kurių centre buvo atsidūręs S.Berlusconi. 17 metų dominavimo šalies politikoje ir 6,2 mlrd. JAV dolerių vertės turtas, kurį valdo 75-erių Berlusconi šeima. Tai vos keli faktai apie šį Italijos premjerą, šalies ministro pirmininko poste išbuvusį ilgiausiai nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos.

Šią savaitę garsusis Italijos politikas leido suprasti ketinąs pasitraukti iš aktyvios politikos. Ar tikrai baigiasi S.Berlusconi era?

Su S.Berlusconi vardu siejama galybė skandalų. Antai tinklalapyje „YouTube“ buvo išplatintas įrašas, kuriame girdėti, kaip S.Berlusconi duoda intymių patarimų prostitutei Patriziai Addario. Pastaroji, po grupinio sekso nakties, šį pokalbį slapta įrašė po servetėle ant pusryčių stalo paslėpusi diktofoną.

Prokurorai kaltina S.Berlusconi turėjus intymių santykių su nepilnametėmis. Jo vulgarūs sąmojai aukšto lygio tarptautiniuose susitikimuose, kaip antai leptelėjimas, kad Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pasturgalis nevertas dėmesio, mažai prisidėjo prie jo populiarumo tėvynėje ir užsienio šalyse.

Reuters/Scanpix nuotr./Vadovai apsilankė lėktuvo salone.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Silvio Berlusconi, Dmitrijus Medvedevas ir Vladimiras Putinas

Nesutarimai S.Berlusconi kabinete dėl to, kaip įveikti finansų krizę, padarė jo valdžią neveiksnią. Viso to rezultatas – daugybę mėnesių Italijos premjeras buvo įnirtingai raginamas opozicijos ir net kai kurių savo draugų atsistatydinti iš ministro pirmininko posto.

Atkakliai atsisakydamas tai padaryti ir argumentuodamas tuo, esą atsistatydindamas jis nuvilsiąs tuos, kurie balsavo už jį ir jo Laisvės partiją nacionaliniuose rinkimuose 2008-aisiais, S.Berlusconi įsiutino šalies verslininkus, pramonininkus ir opozicijos narius.

Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad šio politiko populiarumas smuktelėjo iki 20 proc. Tačiau nepaisant viso to, daugelis italų vis dar fanatiškai gina ir myli S.Berlusconi. Jis beveik du dešimtmečius buvo iškiliausias šalies politikas. Jis vis dar yra pats turtingiausias žmogus Italijoje ir, pasak žurnalo „Forbes“, 118-as turtingiausias žmogus pasaulyje 2011-aisiais.

Be to, S.Berlusconi vis dar yra puikus komunikuotojas – tarsi vulgari Ronaldo Reagano kopija, kurio aura, daugelio manymu, nesutepta.

Šios auros stiprumą bemaž geriausiai atskleidė konservatyvaus šalies laikraščio redaktorius Vittorio Feltri. Kalbėdamas per nacionalinės televizijos pokalbių šou šį pirmadienį, V.Feltri viešai pasmerkė tuos, kurie ragina S.Berlusconį atsistatydinti. „Jei būtumėte Anglijoje, neprašytumėte karalienės atsistatydinti, ar klystu?“ – piktai pratrūko V.Feltri.

Šis emocijų protrūkis puikiai atspindėjo faktą: tiems, kurie juo žavisi, S.Berlusconi nėra tik vienas iš Italijos premjerų. Jis jiems – autoritetas.

Kaip šiam politikui, nešiojančiam batus paaukštintomis pakulnėmis vien tam, kad atrodytų aukštesnis, žmogui, ant kurio viršugalvio šviečia persodinti plaukai ir kuris niekada neslėpė jam atliktų daugybės veido patempimo operacijų, pavyko save iškelti taip aukštai, kad tuo pačiu metu jis sugebėjo tapti turtingiausiu ir įtakingiausiu žmogumi Italijoje, netapdamas diktatoriumi ir šiam tikslui nepasitelkdamas žiaurumo ar slaptosios politikos taktikos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius