Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Silvio Berlusconi nedalyvaus Italijos kitų metų rinkimuose

Silvio Berlusconi, užbaigdamas mėnesius trukusią nežinomybę dėl jo kandidatūros kitų metų pradžioje įvyksiančiuose Italijos rinkimuose, trečiadienį sakė, kad juose nedalyvaus ir perduos savo partiją „Laisvės tauta“ (PDL) politiniam įpėdiniui.
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nekelsiu savo kandidatūros, bet liksiu greta jaunesnių žmonių, kurie gali žaisti ir mušti įvarčius“, – sakė žiniasklaidos magnatas, kuris 2009 metais įsteigė PDL ir kuris garsėja futbolo terminų naudojimu politikoje.

76 metų S.Berlusconi, kuriam priklauso futbolo klubas „AC Milan“, trys nacionaliniai televizijos kanalai ir kelios privačios vilos, savo pareiškime nurodo, kad jo politinis įpėdinis bus paskirtas iki gruodžio pabaigos, per partijos balsavimą.

„Vis dar turiu gerus raumenis ir galvą ant pečių, bet mano vaidmuo bus patarinėti“, – sakė jis ir pridūrė, kad balsavimas gali įvykti gruodžio 16 dieną.

„Iš meilės Italijai galima daryti beprotiškus ir išmintingus dalykus. Prieš 18 metų išėjau į sceną – beprotiškas žingsnis, kuriam netrūko išminties, – (o) dabar atsitraukiu“, – sakė milijardierius, padarydamas galą spėlionėms apie jo sugrįžimą.

Tokį sprendimą S.Berlusconi priėmė PDL bandant pagerinti savo įvaizdį po virtinės tyrimų dėl netinkamo partijos lėšų naudojimo.

„Berlusconi traukiasi? Laikas pasitraukti ir “Berlusconi keliui„, (o) Italijai – apsivalyti nuo 20-ies intelektualinio sustingimo metų. Ate, ate Berlusconi“, – sakė Kairiųjų, ekologijos ir laisvės partijos vadovas Nichi Vendola.

Buvęs premjeras iš priešakinių politikos linijų pasitraukė 2011-ųjų lapkritį, kai kilus maištui parlamente ir panikai finansų rinkose perdavė valdžią buvusiam Europos konkurencijos komisarui Mario Monti.

Nuo pat to laiko buvo spėliojama, ar jis bandys vėl sugrįžti į valdžios viršūnes.

PDL patyrė virtinę pralaimėjimų vietos valdžios rinkimuose ir yra draskoma vidaus kovų, ir daugelis šalininkų ragino S.Berlusconi grįžti vadovauti partijai būsimuose rinkimuose, kurie turi įvykti balandį.

S.Berlusconi sakė, kad dabar partijos sekretorius Angelino „Alfano ir nauja jaunimo karta turi pakartoti 1994 metų stebuklą“, kai audringų vakarėlių pomėgiu garsėjantis vyras pirmą kartą buvo paskirtas premjeru.

Jo sprendimas atsistatydinti atskleidė nuogąstavimus, kad jis nebegali tikėtis pakankamos paramos ir nuvesti Italijos centro dešiniųjų į pergalę.

Šiaurės lygos partijos – buvusios S.Berlusconi koalicijos partnerės – lyderis Umberto Bossi pavadino šį žingsnį „kilniu aktu“, kurį jis vertina ir kuris „atveria naujas perspektyvas ateičiai“.

Buvusiam premjerui, kuris buvo laikomas gaivaus oro gūsiu, kai 10-ajame dešimtmetyje po politinės korupcijos ir skandalų periodo įsiveržė į politikos areną, smarkiai pakenkė jo paties sukčiavimo bei sekso skandalai, dėl kurių jis neteko daug šalininkų.

PDL nesugebėjo įtikinti mažesnių centro partijų prisidėti prie jos ir drauge dalyvauti būsimuose rinkimuose, nors susitarti buvo bandoma kelis kartus.

S.Berlusconi tikėsis, kad naujas veidas partijos lyderio poste padės jai atgauti pozicijas rinkimuose.

Jis yra pareiškęs paramą idėjai, kad vyriausybės vadovo poste ir pasibaigus mandatui liktų technokratas M.Monti, tačiau šis ne kartą sakė, kad liktų nebent tuo atveju, jeigu rinkimai baigtųsi aklaviete.

Trečiadienį paskelbtame savo pareiškime buvęs premjeras gyrė vyriausybės pastangas spręsti Italiją prislėgusią skolų krizę.

M.Monti „ir jo bendradarbiai padarė, ką gali, daug ... tokiomis sąlygomis, kai mūsų ekonomika ir visuomenė turėjo susidurti su didele finansine krize“, sakė jis.

„Buvo padaryta klaidų, kurių kai kurias galima ištaisyti, ... bet reformų ir dereguliacijos kelias daugiausia yra aiškus“, – pridūrė S.Berlusconi.

Buvęs premjeras jau 20 metų kariauja ir teisines kovas. Nepaisant kelių pradinių nuosprendžių dėl sukčiavimo ir kaltinimų draugystėmis su nuteistais sukčiais, visos jam iškeltos bylos buvo laimėtos po apeliacijų arba nutrauktos suėjus senaties terminui.

Šiuo metu jis yra teisiamas už sukčiavimą, kyšininkavimą ir mokėjimą už seksą su 17-mete prostitute.

Tas teismo procesas dėl sekso buvo vienas paskutinių skandalų, padėjusių pagreitinti magnato pasitraukimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius