-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Silvio Berlusconi sugrįžimas į politiką – klijuojasi proeuropietišką įvaizdį

Praeityje ne sykį susikompromitavęs daugkartinis Italijos ekspremjeras Silvio Berlusconi grįžta į šalies politiką. Sekmadienį paskelbęs savo partijos „Forza Italia“ („Pirmyn, Italija“) prioritetus, jis nustebino apžvalgininkus pareikšdamas, kad yra nuosaikus ir proeuropietiškas politikas.
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

S.Berlusconi, kuriam yra 80 metų, tikina vesiantis partiją į rinkimus, kurie turėtų būti surengti iki kitų metų kovo, ir žada gerokai sumažinti mokesčius, jei centro dešinieji susigrąžintų valdžią.

Sekso skandaluose ir teisinėse problemose paskendęs S.Berlusconi 2011 metais kone išnyko iš Italijos politikos, kai prarado vyriausybės vadovo postą. Tačiau dabar jis lenda iš šešėlio, o „Forza Italia“ vėl populiarėja.

Kaip rodo apklausos, „Forza Italia“ kartu su sąjungininkais iš antiimigracinės Šiaurės lygos ir dešiniojo sparno partijos „Italijos broliai“ kartu gali surinkti per 35 proc. balsų.

„Prognozuojame didžią pergalę centro dešiniesiems“, – kartojo S.Berlusconi, taip iš esmės pradėdamas „Forza Italija“ rinkimų kampaniją.

Nors šios partijos ir paties S.Berlusconi sąjungininkai nuolat peikia Europos Sąjungą, Italijos politikos veteranas sekmadienį teigė norintis ne mažiau, o daugiau Europos – jis esą kviečia kurti dar glaudesnę gynybos, užsienio, pramonės ir fiskalinę politiką.

„Aš nemanau, kad galime palikti euro zoną“, – teigė S.Berlusconi, o tai dar vienas ženklas, kad Italijoje neigiamai kalbėti apie eurą prieš rinkimus vis nepopuliariau.

Dar 2015 metais jis viešai peikė Europos Sąjungą ir buvo apsilankęs Rusijos aneksuotame Kryme – taip atidavė pagarbą senam bičiuliui Vladimirui Putinui.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Silvio Berlusconi
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Silvio Berlusconi

S.Berlusconi, kuriam pernai buvo operuota širdis, negali dalyvauti rinkimuose, nes 2013 metais buvo nuteistas už mokestinį sukčiavimą. Vis dėlto jis tikisi, kad Europos Žmogaus Teisių Teismas atšauks šį draudimą, kai imsis bylos artėjantį lapkritį.

„Tikiuosi, kad Europa visiškai atstatys mano garbę. Pažadu jums, kad dalyvausiu rinkimų kampanijoje“, – sakė S.Berlusconi, Italijos premjero postą užėmęs keturis kartus.

S.Berlusconi tvirtino nematantis galimybių centro kairiųjų blokui išlikti valdžioje ir pakartojo Europos dešiniųjų pamėgtą mantrą, esą kairieji atsitraukia visame žemyne.

Jo teigimu, rinkimus laimėjusi „Forza Italija“ patvirtintų vienodo tarifo mokesčius ir panaikintų paveldimo turto mokestį. Taip pat – pakeltų minimalias pensijas, skirtų pensijas namų šeimininkėms ir atseikėtų didesnes išmokas skurstančioms šeimoms.

S.Berlusconi tvirtino nematantis galimybių centro kairiųjų blokui išlikti valdžioje ir pakartojo Europos dešiniųjų pamėgtą mantrą, esą kairieji atsitraukia visame žemyne.

Be to, jis nusitaikė ir į populistinį „Penkių žvaigždučių“ judėjimą – kiek mažiau nei 30 proc. rinkėjų palaikomą didžiausią politinę galią Italijoje. Manoma, kad ši partija savo kandidatu į premjero postą kitą savaitgalį išsirinks 31-erių parlamentarrą Luigi Di Maio.

S.Berlusconi pavadino L.Di Maio „mažu politiniu meteoritu“, esą neturinčiu jokios praktinės patirties. Savo ruožtu jis pats pabrėžė, kad versle ir politikoje yra sukaupęs daug patirties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius