Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtai palestiniečių protestuodami mini Balfūro deklaracijos 100-ąsias metines

Ramaloje šimtai palestiniečių išėjo protestuoti į gatves ketvirtadienį, minint šimtąsias Balfūro deklaracijos, padėjusios atsirasti Izraelio valstybei ir atvedusios iki žydų ir palestiniečių konflikto, metines.
Protestas prieš Balfūro deklaracijos 100-ąsias metines
Protestas prieš Balfūro deklaracijos 100-ąsias metines / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Pasinaudodamas šia proga, palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas pasmerkė šį dokumentą, laikraštyje išsakydamas savo nuomonę, kad „vienos tautos tėvynės sukūrimo rezultatas buvo jos atėmimas iš kitos (tautos) ir tos tautos persekiojimas“.

Keletas palestiniečių lyderių paragino Jungtinę Karalystę atsiprašyti už 67 žodžių deklaraciją, kurioje buvo išreikštas palankumas „žydų tautos nacionalinio židinio sukūrimui Palestinoje“.

Ketvirtadienio protesto dalyvių plakatuose arabų kalba skelbiama: „Nevaldančiųjų pažadas nenusipelniusiems“. Tokiais žodžiais arabai dažnai apibūdina Balfūro deklaraciją, kuria Jungtinė Karalystė viešai pritarė tam, kad Palestina taptų žydų tėvyne.

Kai kurie protestuotojai, žygiuodami nuo Arafato aikštės iki netoliese esančios Britų tarybos, nešė juodas vėliavas, reikalaudami leisti palestiniečių pabėgėliams sugrįžti namo.

„Balfūras pažadėjo įkurti Izraelio valstybę ir to rezultatas yra viskas, dėl ko šiandien kenčia palestiniečiai: perkėlimas, naikinimas ir skausmas“, – sakė 70 metų Abu Haithamas Amro, kuris nešė palestiniečių vėliavą.

A.H.Amro: „Balfūras pažadėjo įkurti Izraelio valstybę ir to rezultatas yra viskas, dėl ko šiandien kenčia palestiniečiai: perkėlimas, naikinimas ir skausmas.“

Tačiau Izraelio žydai švenčia Balfūro deklaracijos paskelbimą. Jiems ji yra svarbus istorinis žingsnis, prisidėjęs prie jų valstybės sukūrimo 1948 metais, kai jų tauta buvo persekiojama kitur.

Tačiau Izraelio valstybės sukūrimas palestiniečiams reiškė Nakbą arba katastrofą. 75 tūkst. palestiniečių turėjo palikti savo namus arba buvo iš jų išvaryti.

1967 metais per Šešių dienų karą Izraelis okupavo Vakarų Krantą su rytine Jeruzale ir Gazos ruožą. Po to jis aneksavo Rytų Jeruzalę ir iki šiol laiko Vakarų Krantą okupuotą.

Vilties, kad Izraelio ir palestiniečių konfliktą pavyks išspręsti dviejų valstybių sprendiniu, mažėja.

„Palestiniečiai sako, kad Balfūro deklaracija buvo tragedija. Tai nebuvo tragedija“, – pareiškė Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu trečiadienį prieš išvykdamas į Londoną švęsti šios deklaracijos 100-ųjų metinių.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Palestiniečiai protestuodami mini Balfūro deklaracijos 100-ąsias metines
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Palestiniečiai protestuodami mini Balfūro deklaracijos 100-ąsias metines

„Tragiška yra tai, kad net po 100 metų jie atsisako ją pripažinti. Tikiuosi, kad jie pakeis savo nuomonę, nes tai padarę jie galės pagaliau judėti toliau, siekiant taikos tarp mūsų dviejų tautų“, – kalbėjo premjeras.

Tuo metu M.Abbasas Jungtinė Karalystė laikraštyje „The Guardian“ parašė: „Pastaruosius tris dešimtmečius mes pritariame dviejų valstybių sprendiniui, sprendiniui, kuris su kiekviena praeinančia diena darosi vis labiau neįmanomas“.

„Kol Izraelio valstybė bus aukštinama ir apdovanojama, o ne pripažinta atsakinga pagal tarptautinius standartus už jos nuolatinius tarptautinės teisės pažeidimus, ji neturės stimulo užbaigti okupaciją“, – rašė M.Abbasas, kalbėdamas apie žydų gyvenviečių statybas palestiniečių teritorijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius