Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtai protestuotojų antrą dieną nesitraukia iš stovyklos prie Irako parlamento

Šimtai įtakingo Irako dvasininko Moqtados al Sadro šalininkų sekmadienį antrą dieną stovyklavo prie šalies parlamento, protestuodami prieš korupciją ir netinkamą politinį valdymą.
Irako dvasininko Moqtados Sadro šalininkai trečiadienį įsiveržė į šalies parlamentą
Irako dvasininko Moqtados Sadro šalininkai trečiadienį įsiveržė į šalies parlamentą / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Irakas Bagdadas

Nepaisydami ašarinių dujų, vandens patrankų ir 47 laipsnių pagal Celsijų karščio, šeštadienį jie įsiveržė į kompleksą nugriovę sunkias betonines barikadas keliuose, vedančiuose į budriai saugomą Bagdado Žaliąją zoną, kur įsikūrusios diplomatinės atstovybės ir vyriausybinės įstaigos.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per susirėmimą buvo sužeista mažiausiai 100 protestuotojų ir 25 saugumo pajėgų darbuotojai.

Praėjus beveik 10 mėnesių po spalį įvykusių rinkimų, nepaisant intensyvių politinių jėgų derybų, Irakas vis dar neturi naujos vyriausybės.

Analitikų teigimu, M.al Sadras gatvės protestais siekia parodyti, kad formuojant vyriausybę turi būti atsižvelgta į jo nuomonę.

Tiek Jungtinės Tautos, tiek Europos Sąjunga perspėjo dėl Irake didėjančios įtampos.

Sekmadienio rytą demonstrantai religinėmis giesmėmis ir bendrais valgiais paminėjo tradicinę šiitų šventę – musulmonų Muharamo mėnesį.

„Tikėjomės geriausio, bet sulaukėme blogiausio. Politikai, kurie šiuo metu yra parlamente, mums nieko neatnešė“, – sakė vienas iš protestuotojų, 45 metų Abdelwahabas al Jaafari, padienius darbus dirbantis devynių vaikų tėvas.

Savanoriai protestuotojams dalijo sriubą, virtus kiaušinius, duoną ir vandenį.

Kai kurie protestuotojai praleido naktį kondicionuojamame pastate, pastatytame dar diktatoriaus Saddamo Husseino laikais, ant marmurinių grindų pasitiesę antklodes, o kiti nakvojo soduose po palmėmis.

Spaudimas

Šie protestai tapo nauju iššūkiu naftos turtingam Irakui, kurį tebekrečia politinė ir socioekonominė krizė, nepaisant išaugusių pasaulinių naftos kainų.

M.al Sadro, anksčiau vadovavusio sukarintam judėjimui, kovojusiam su JAV ir Irako vyriausybės pajėgomis, blokas nesutinka, kad premjeru būtų paskirtas Mohammedas al Sudani (Mohamedas Sudanis) – buvęs ministras ir provincijos gubernatorius, kurio kandidatūrą iškėlė proiraniška Koordinacinė programa.

M.al Sadro blokas pernai spalį per rinkimus laimėjo 73 vietas ir tapo didžiausia frakcija 329 vietų parlamente. Tačiau po rinkimų derybos dėl vyriausybės formavimo įstrigo.

M.al Sadro šalininkai į Žaliąją zoną taip pat įsiveržė trečiadienį, nors policija juos mėgino atremti debesimis ašarinių dujų.

Irako politinė krizė pagilėjo praeitą mėnesį, kai 73 M.al Sadro bloko deputatai vienu metu atsistatydino, akivaizdžiai mėgindami rasti išeitį iš aklavietės formuojant vyriausybę.

Vėliau birželį buvo prisaikdinti 64 nauji Irako įstatymų leidėjai, ir proiraniškas blokas tapo didžiausia didžiausia parlamento frakcija.

M.al Sadras iš pradžių palaikė „daugumos vyriausybės“ schemą, pagal kurią jo priešininkai šiitai iš Koordinacinės programos būtų turėję pereiti į opoziciją.

Tačiau tuomet jis daugelį nustebino, įtikinęs savo deputatus atsistatydinti. Šis žingsnis buvo laikomas spaudimu varžovams paspartinti vyriausybės formavimą.

Sekmadienį ES atstovas spaudai išreiškė susirūpinimą dėl Irake „besitęsiančių protestų ir galimo jų eskalavimo“ ir ragino palaikyti „konstruktyvų politinį dialogą“.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas savo ruožtu paragino palaikyti „taikų ir įtraukų dialogą“, kad būtų suformuota veiksminga nacionalinė vyriausybė, sakė jo atstovas spaudai.

Irako kurdų valdžia šalies šiaurėje pasiūlė surengti derybas savo sostinėje Arbilyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius