-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtai žmonių dalyvavo nužudyto Kosovo serbų lyderio laidotuvėse

Šimtai žmonių dalyvavo Kosovo serbų politinio lyderio Oliverio Ivanovičiaus laidotuvėse ketvirtadienį, praėjus dviem dienoms po jo nužudymo, kuris padidino įtampą šiame neramiame regione.
Oliverio Ivanovičiaus laidotuvės
Oliverio Ivanovičiaus laidotuvės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Serbijos ministrė pirmininkė Ana Brnabič, keletas vyriausybės ministrų ir opozicijos lyderių prisijungė prie daugiau nei tūkstančio laidotuvių ceremonijos dalyvių Belgrado pagrindinėse Novo Groblės kapinėse.

O.Ivanovičius antradienio rytą buvo nušautas iš pravažiuojančio automobilio, atvykęs į savo partijos būstinę šiauriniame Mitrovicos mieste. Žudikai kol kas nenustatyti.

Vietos serbų politinis lyderis buvo palaidotas vadinamoje Didvyrių alėjoje, kurioje paprastai laidojami serbų šviesuoliai.

Amžino poilsio jis atgulė netoli Nobelio premijos laureato Ivo Andričiaus ir serbų premjero Zorano Džindžičiaus, kuris buvo nužudytas 2003 metais.

Vietos gyventojų tragedija

Šimtai Kosovo serbų atvyko į Mitrovicą, etniškai susiskaldžiusį miestą, kad galėtų dalyvauti savo didvyrio laidotuvėse.

„Tai – tragedija, mes netekome geriausio iš mūsų“, – sakė vienas laidotuvių dalyvių 44 metų Aleksandras Jakšičius.

O.Ivanovičiaus nužudymas padidino būgštavimus dėl galimo ir taip įtemptos padėties pablogėjimo šiauriniame Kosove, kuriame serbai sudaro mažumą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Oliveris Ivanovičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Oliveris Ivanovičius

Po šio nužudymo buvo sustabdytos Europos Sąjungos prižiūrimos Serbijos ir Kosovo derybos dėl dvišalių santykių normalizavimo. Derybos turėjo būti atnaujintos antradienį, tačiau buvo atidėtos neribotam laikui.

Įtampa Kosove

Praėjus beveik dviem dešimtmečiams nuo 13 tūkst. gyvybių nusinešusio karo tarp Serbijos saugumo pajėgų ir Kosovo albanų partizanų pabaigos, Mitrovicos miestas išlieka etniškai susiskaldęs. Dauguma jo gyventojų yra albanai, o serbai sudaro mažumą.

Etninių albanų dominuojamas Kosovas 2008 metų vasarį vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos. Belgradas ir Kosovo serbai šito lig šiol nepripažįsta.

Nužudytasis vadintas paranojiku

64-erių O.Ivanovičiui grėsė bylos persvarstymas dėl karo nusikaltimų per praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio konfliktą, bet galiausiai jis tapo nuosaikiu politiku, skatinančiu dialogą su Kosovo gyventojų daugumą sudarančiais albanais.

Per municipalinių rinkimų kampaniją spalį Mitrovicos meras Goranas Rakičius, beje, laimėjęs prieš O.Ivanovičių, kaltino pastarąjį, kad šis yra „paranojiškai įsitikinęs“ esąs „grasinimų auka“.

Jis buvo vienintelis Kosovo serbų politikas, viešai stojęs prie Belgrado politiką Kosovo atžvilgiu, todėl jo politiniai oponentai vis vadindavo jį išdaviku.

Jis garsiai kalbėjo ir prieš Kosovą apėmusią korupciją, ypač serbų gyvenamoje šio regiono šiaurėje.

Per municipalinių rinkimų kampaniją spalį Mitrovicos meras Goranas Rakičius, beje, laimėjęs prieš O.Ivanovičių, kaltino pastarąjį, kad šis yra „paranojiškai įsitikinęs“ esąs „grasinimų auka“.

Jis dar kaltino O.Ivanovičių, kad šis „tylėjęs, kai visur Kosove degė serbų kaimai ir vienuolynai 2004 metais“ per riaušes tarp etninių grupių.

Tačiau po nužudymo G.Rakičius pakeitė savo toną ir sako, kad „šūviai į Ivanovičių yra šūviai į visus Kosovo serbus“.

„Žudikai niekad nebus rasti“

Po dviejų dienų tyrimo, kurį atliko prokurorai iš abiejų etinių bendruomenių, viešai vis dar neužsimenama, kas kaltas dėl O.Ivanovičiaus nužudymo.

Policijos pareigūnas Zelko Bojičius sakė naujienų agentūrai AFP, kad buvo apklausti liudininkai, nagrinėti elektroniniai laiškai, pokalbiai telefonu, įrašai socialiniuose tinkluose.

„Kaltieji niekada nebus rasti, nes mūsų regione politinių žmogžudysčių autorių niekada niekas neranda“, – sakė serbų politologas Aleksandras Popovas.

Pasak jo, kad ir kas būtų kaltas, O.Ivanovičiaus mirtis tenkina interesus tų politikų, kurie nori, kad normalus dialogas tarp Belgrado ir Prištinos būtų atidėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius