Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Singapūre įsigaliojo įstatymas prieš melagienas, kritikai skelbia pavojų

Singapūre trečiadienį įsigaliojo naujas kovos su melagingomis naujienomis įstatymas, kurį kritikuoja technologijų milžinės ir aktyvistai, griežtas taisykles vadinantys šiurpinančiu bandymu užgniaužti kitokią nuomonę.
„Facebook“
„Facebook“ / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Įstatymu vyriausybės ministrams suteikiami įgaliojimai nurodyti socialinės žiniasklaidos platformoms skelbti perspėjimus prie įrašų, kuriuos valdžia laiko klaidingais, o kraštutiniais atvejais – reikalauti, kad įrašai būtų pašalinti.

„Facebook“, „Twitter“ ir „Google“, kurių būstinės Azijoje įsikūrusios Singapūre, buvo nustatytos laikinos išimtys, kad šios kompanijos galėtų adaptuotis.

Jei koks nors veiksmas bus laikomas piktavališku ir kenkiančiu Singapūro interesams, kompanijoms gali būti skiriamos baudos iki 1 mln. Singapūro dolerių (662 tūkst. eurų), o asmenims gali grėsti įkalinimas iki 10 metų.

Šios griežtai kontroliuojamos šalies valdžia, seniai kritikuojama dėl pilietinių laisvių varžymo, tvirtina, kad priemonės yra būtinos siekiant neleisti skleisti melo, galinčio sėti nesantaiką visuomenėje ir pakirsti pasitikėjimą institucijomis.

Tačiau naujasis įstatymas papiktino teisių gynimo grupes, nuogąstaujančias, kad numatytos priemonės gali dusinti diskusijas internete, technologijų kompanijas ir žiniasklaidos organizacijas.

Žurnalistė ir aktyvistė Kirsten Han, nepriklausomos žiniasklaidos priemonės „New Naratif“ vyriausioji redaktorė, sakė, kad įstatymas kelia „itin didelį susirūpinimą“.

„Tai labai platus įstatymas, sunku prognozuoti, kaip jis bus taikomas. Iškart susirūpinimą kelia šiurpinantis poveikis ir tolesnis savicenzūros įsigalėjimas“, – naujienų agentūrai AFP sakė ji.

Gegužę priėmus minimą įstatymą, „Google“ išreiškė susirūpinimą, kad jis „kenks inovacijoms ir skaitmeninės informacijos ekosistemos augimui“.

Beveik 100 mokslininkų iš viso pasaulio grupė taip pat reiškė susirūpinimą įstatymu ir anksčiau šiais metais įspėjo, kad jis gali kelti pavojų akademinei laisvei.

Aktyvistai nuogąstauja, kad įstatymu gali būti naudojamasi slopinant kitokią nuomonę prieš būsimus Singapūro rinkimus, kurių tikimasi artimiausiais mėnesiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius